У тијеку су радови на ревитализацији Алуминијеве љеваонице, а према најавама из Абрахам групе, прве количине алуминија, након више од годину дана паузе у раду некадашњег гиганта, очекују се у студеном ове године.

Из Абрахам групе, која је у травњу ове године узела у најам Алуминијеве погоне, Фени су казали како се све одредбе потписаног споразума уредно извршавају.

Тако је у коловозу запослена прва група од 22 дјелатника, а крајем прошлог тједна исплаћена је и прва плаћа у новој твртки Алуминиј Индустриз д.о.о.

У рујну бит ће ангажирана 52 радника, те још 6 у листопада, чиме ће бити испуњена одредба уговора о повратку 80 радника на посао у првој фази обнове производње.

Тренутно се ради на чишћењу погона љеваонице, прегледава се постојећа и инсталира нова опрема.

Љеваоница би требала бити пуштена у рад у року од 90 дана од ангажирања првих радника, односно најкасније 5. студеног, а у студеном се очекују и прве количине алуминија за извоз, најавили су из Абрахам групе.

Што се тиче ситуације на глобалном тржишту алуминија, из израелско-кинеске групе кажу како се тржиште полако опоравља те се очекује додатна стабилизација тијеком 2021. године.

Подсјећамо, производни погони мостарског Алуминија заустављени су 10. српња 2019. након што је подузеће ископчано с електричне мреже због више од 400 милијуна марака акумулираног дуга, а више од 900 радника остало је без посла.

У травњу ове године М.Т. Абрахам група и Алуминиј д.д. Мостар потписали су уговор о најму Алуминијевих погона, а некадашњи Алуминиј сада дјелује под именом Алуминиј Индустриз д.о.о.