Удружење ”Свједоци свог времена” данас ће од Спомен-обиљежја убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992–1995. кренути на десети ”Марш мира Сарајево – Незук – Сребреница”, под називом ”Марш сјећања на жртве геноцида заштићене зоне Уједињених нација”.

Походит ће осмодневни пут дуг више од 280 километара који ће препјешачити у спомен на неколико хиљада Сребреничана који су јула 1995. године прешли пут од скоро 100 километара да би пронашли спас у Тузли.

Један од организатора Марша Мухамед Папић казао је за Фену да су, поштујући све епидемиолошке мјере, и ове године одлучили ограничити број учесника.

”Укупно 18 учесника из свих дијелова БиХ и пријатеља из Турске, кренут ће 3. јула из Сарајева према Поточарима”, истакао је Папић.

Каже да поход организирају у знак сјећања на невино убијене грађане из Сребренице, али и оне из мјеста које ће посјећивати на том путу.

”Циљ је јасан, а то је да се никад ником не понови и не деси оно што се десило народу Подриња, али и Босне и Херцеговине. Такођер, желимо послати поруку да ниједну жртву никада нећемо и не смијемо заборавити”, поручио је.

Према плану, учесници ће ноћити на планинама Озрен, Понијери, Јаворје, Јелово брдо те ће у сриједу, 7. јула стићи у Незук како би се дан касније прикључили традиционалном Маршу мира Незук – Поточари 2021.

”Надамо се да ћемо на овај начин допринијети јачању осјећаја заједништва, припадности, одговорности и повезаности те одати почаст невино убијеним, подсјетити те дати свој скромни допринос да се не дозволи заборав и да се никада и никоме више не догоди геноцид”, истакао је Папић.

Захвалио је свима који су препознали њихов труд и помогли у организацији тог захтјевног пројекта.

”Захваљујемо се компанији БХ Телеком, СОС Бихаћ, ПД Озрен, ПД Смолин, ПД Јаворје као и нашим дугогодишњим домаћинима, породицама Сарајлић у Јеловом брду и Мухаремовић у Међеђи”, закључио је Папић.