Од када је њемачки Институт Макс Планк објавио како је пелин јако оружје у борби против КОВИД-а, Петар Михић из Љубиња постао је изузетно тражен, он на својој плантажи код Љубиња узгаја слатки пелин.

Већ осам година на својој плантажи узгаја ову ароматичну биљку. Сјеме је набавио из Кине. Слатки пелин до скоро је био тражен углавном због свог антивирусног, антибактеријског и или антигљивичног дјеловања.

ПЕТАР МИХИЋ, узгајивач слатког пелина, Љубиње

“Њемачки стручњаци су у петом мјесецу избацили неку анализу коју раде истраживањем артемисина који ова биљка садржи. Сад се то дигло мало више на неки ниво и почела су мало већа истраживања и сасвим случајно су дошли до мене и тако је та прича почела”, рекао је Михић.

Од тада телефон звони. Михић каже да га зов обољели од ЦОВИДа 19. Пију чај или тинктуру од слатког пелина а искуства су, кажу, позитивна.

“Не могу ја сад да тврдим сто одсто, али људи који су користили, доста је позитивних информација било повратних и људи и даље пију чај који ја производим, тинктуре које исто производим. То су ти производи које радим и могу да пошаљем људима који наруче”, додао је Михић.

Божо Метковић је оболио од карцинома панкреаса прије четрнаест мјесеци. Од тада је кренуо са хемотерапијама, али упоредо користи и алтернативну медицину. Данас се добро осјећа. Каже да је љековитим биљем припремио свој организам на хемотерапије.

БОЖО МЕТКОВИЋ, Конавле, Дубровник

“Слатки пелин, кад погледате све информације, то је фантастична биљка. Користи се за лијечење рака, може се корисити за кожу . Практично један универзални лијек који стварно помаже, један од најбољих наших љековитих биљака”, објаснио је Метковић.

Слатки пелин је добро познат нашој медицини и фармацији. У разним је чајним мјешавинама. Користи се и за лијечење маларије.

ЗОРИЦА ТАСОВАЦ, магистрица фармације

“Што се тиче истраживања на овом нивоу, да ми знамо, да имамо сигурне научне доказе да лијечи KОВИД вирус тренутно ја немам, али мислим да је сигурно добро средство у борби против свих вируса, па претпостављам и ЦОВИД 19”, истакла је Тасовац.

Оно о чему треба водити рачуна је дозирање. Слатки пелин садржи горке ароматичне материје и етерична уља која могу довести до нежељеног дјеловања, ако се не користи правилно