Завршена је редовна тисковна конференција Кризног стожера ФБиХ, а истакнуто је како инвалиднине и мировине неће каснити те је најављена набавка медицинске опреме за све дијелове ФБиХ.

Погледајте јављање репортерке БХРТ-а Мелисе Телетовић.

У видеу испод можете погледати цијелу тисковну конференцију:

Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ каже да је Влада данас именовала нови кризни стожер.

“Нису одговорили на задатке постављене, наручито кад је у питању набавка медицинске опреме за ФБиХ. Сада је тај стожер скраћен на свега седам особа и то су најзначајнији органи који проводе мјере борбе против коронавируса. Ту је сад и директор Федералне управе за инспекцијске особе, Федерална управа полиције јер проводи рестриктивне мјере, Завод за јавно здравство које је надлежно за овакве ситуације епидемија и пандемија, ту је и федерални директор робних резерви јер је битан сегмент сигурности грађани и ту је коначно и генерални тајник Црвеног крижа ФБиХ”, рекао је Новалић.

Он је додао како се од новог састава Кризног стожера да буде ефикаснији. Казао је да мировине и инвалиднине неће каснити.

Истакнуто је како се интензивно ради на прикупљању података за потребе свих разина и креће се у набавку медицинских средстава од респиратора, тестова те остале медицинске опреме за здравствени сектор.

“Тиме смо дошли у једну активну фазу када ћемо грађанима ФБиХ моћи гарантовати знатно већи ниво здравствене заштите, не заборавимо да смо још увијек на мјерама које од нас тражи здравствени сектор”, рекао је Новалић.

Един Рамић, министар расељених особа и избјеглица ФБиХ рекао је да су у складу са закључком Владе ФБиХ ресорни министри промијенили своје програме и намјене утрошке средстава на начин да се прилагоде активним изазовима и спречавање негативних псољедица коронавируса.

“Сектор за одрживи повратак је већ прошле седмице објавио позив да ћемо рефундирати све трошкове пољопривредне произвођача на подручју ентитета РС који су се вратили, истовремено ћемо покренути активности да набавимо репроматеријал за јесењу сјетву. Тако да увијек овако у вријеме криза пољопривреда је нешто што је актуелно. С друге стране наставит ћемо постојеће програме”, рекао је Рамић.

Навео је како су угрожена радна мјеста, тако да ће у наредном раздобљу објавити јавни позив у којем ће све фирме које имају три и више запослених позвати да не отпуштају раднике.

“Они који не буду отпустили раднике, ми ћемо три мјесеца рефундирати доприносе за све упосленике”, рекао је Рамић.

Новалић је казао и да ће се новац од ЕУ распоредити у жупаније по Федерацији и регије по Републици Српској онако како су и погођене коронавирусом.

Новалић каже да је разговарао са Сатлером и да је ријеч о неких 80 милијуна еура.

“Представник Агенције за банкарсто ће у неким наредним данима појаснити како ће функционирати мораториј на отплату кредита који је најављен”, рекао је Новалић.

Русмир Баљић, шеф Клинике за инфективне болести КЦУС-а каже како за овај вирус нема ни лијека ни инјекције те да је смањење контаката и самоизолација једини пут како побиједити вирус.

“До данашњег дана, до 16:30 сати укупно смо тестирали 480 особа, од који су 52 била позитивна и то у ХНК 24, ЗДК 8, УСК 6, БПК 4, ЗХК 3, ПК 1, СБК 1, док Тузлански и Ливањски кантон немају регистриране случајеве. Такођер, нажалост имали смо три смртна случаја у Бихаћу, Коњицу и Сарајеву. Оно што бих желио истакнути је да смо ми у БиХ на вријеме кренули са свим мјерама спречавања ове инфекције. Ова инфекција се не може лијечити никаквим лијековима, битно је да се придржавате препорука кризног стожера и да што мање смањите контакте. Једини начин да се ова пандемија заустави је та да се прекине ширење”, рекао је Баљић.

Ако се будемо придржавали свих упута, рекао је Баљић, за отприлике два до три тједна можемо бити у ситуацији да кажемо да имамо смиривање ситуације.

“Требамо бити реални и рећи да ће број обољелих сигурно расти у наредне двије седмице, као што је то случај био и са свим земљама, међутим, уколико сви заједно будемо учествовали у овоме, ја се надам да ћемо негдје средином или крајем априла бити у ситуацији да имамо силазну путању броја обољелих и да ћемо ићи ка рјешавању ових проблема”, оцијенио је Баљић.