Адар Пунавала, извршни директор индијског “Серум Института”, највећег свјетског произвођача вакцина и кључног добављача за иницијативу Ковакс, подржаног од стране Уједињених нација, затражио је од америчког предсједника Џоа Бајдена да укине ембарго на извоз сировина потребних за производњу вакцина против коронавируса.

“Ако се желимо истински ујединити у побијеђивању овог вируса, у име индустрије вакцина изван САД-а, понизно вас молим да укините ембарго на извоз сировина из САД-а како би производња цјепива могу повећати”, написао је Пунавала на Твитеру, јавља АП.

Пунавала је раније рекао да ће недоступност одређених сировина, попут специфичног материјала потребног за узгој микроорганизама, утицати на производњу вакцине коју је развила америчка фармацеутска компанија “Новавакс” на “Серум Институту”. “Серум Институт” и “Новавакс” склопили су уговор о испоруци 1,1 милијарду доза вакцине за Ковакс, јавља АП

Индија је данас потврдила преко 200.000 нових случајева вируса за 24 сата. Усред великог броја заражених који преплавио болнице, земља покушава вакцинисати довољно људи да успори ширење вируса.

Због тога је Индија зауставила извоз вакцина у друге државе.