Тимови Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ) посјетили су протеклих дана школе на подручју Зеничко-добојског кантона (ЗДК) ради успостављања система биосигурности у контексту заштите од коронавируса.

Управе школа су упознате о потреби препоручених превентивних хигијенских мјера, већина је израдила планове на основу приједлога и методологија који су им достављени, те је тиме започета успостава система биосигурности и самоконтроле. Остварен је и контакт и сарадња са школама у другим дијеловима Босне и Херцеговине, а неке од њих већ примјењују смјернице, препоруке и савјете добијене од тимова Института.

У протеклим данима у јавности, поготово оној у образовноим сектору, више него добро је прихваћена намјера Института да сва своја сазнања, знање и препоруке уступи са свим заинтересованим, путем онлине ПДФ брошура у којима је детаљно појашњено готово све што управе, наставно особље, родитељи и ученици требају знати како се што боље заштитити од ЦОВИД-а. Ове седмице слична пракса се наставља на факултетима и управи-ректорату Универзитета у Зеници (УНЗЕ).

Начелник Службе за школску хидгијену ИНЗ-а, доц.др. Нино Хасаница, рекао је да су у протеклих седам дана отишли корак даље и израдили десетине хиљада летака, брошура и плаката, чију су дистрибуцију започели према школама у ЗДК.

“С обзиром да су материјали универзални, тичу се свих, одлучили смо да их бесплатно уступимо свим којима могу помоћи, да их сами испринтају или умноже”, рекао је Храсница.

Сви материјали доступни су на интернет страници Института за здравље и сигурност хране Зеница inz.ba.