Ногометни савез Босне и Херцеговине (НСБиХ) обратио се протеклих дана Институту за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ) у чијем саставу дјелује Завод за јавно здравство у Зеничко-добојском кантону, са молбом да се пропишу и издају мјере под којим се, уз лимитиран број, може осигурати присуство гледалаца на утакмици БиХ – Низоземска, која се треба у недјељу увечер одиграти на стадиону Билино поље у Зеници.

Након што је Федерално министарство здравства 6. октобра издало мишљење којим одобрава присуство публике уз проведене мјере, Институт је јучер Ногометном савезу упутио сет хигијенских процедура које треба испоштовати организатор ове утакмице.

Реферирајући се на закључке кризних штабова, све претходне препоруке и смјернице свјетских, регионалних и домаћих здравствених организација и установа, те цијенећи значај фудбалске утакмице УЕФА Лиге нација БиХ – Низоземска, за репрезентацију БиХ, Ногометни савез БиХ и државу БиХ припремљене су превентивне хигијенске процедуре за смањење ризика за оболијевање од ЦОВИД-19 и ширења инфекције током одржавања споменуте утакмице, које су упућене Савезу, саопћено је из ИНЗ-а.

У тим процедурама је наведена обавеза формирања оперативног кризног тима, прописана физичка дистанца између гледатеља, кориштење маски за лице, дез-баријере за руке, улазак и излазак из стадиона, организација сједења, те изузеци од ове обавезе и слично.

Како наводе из Института, челници Ногометног савеза већ су активно сарађивали са овим институтом на хигијенско-епидемиолошким припремама утакмица без публике на стадиону Билино поље и у Тренинг центру Ногометног савеза БиХ у Црквицама, те је изражено задовољство пуном сарадњом, кооперацијом и досадашњим поштовањем прописаних мјера.

У ИНЗ-у зато очекују да ће, након таквог позитивног искуства, а и успјешно проведеног епидемиолошког теста на Грбавици у четвртак увечер, Ногометни савез успјешно припремити све предувјете за сигурно одржавање утакмице у недјељу.