Институт за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ) је приредио Водич за унапређење сигурности – процедуре за почетак бављења спортско-рекреативним активностима, који је доступан за преузимање на званичној интернет страници Института инз.ба.

Процедуре су усаглашене са рефералним препорукама Свјетске здравствене организације, надлежних федералних институција и сличних институција у окружењу, а цијенећи значај спорта за нормалан раст и развој, те психо-физичко здравље становништва, посебно млађих добних скупина.

Из ИНЗ-а истичу да се процедуре односе на период још увијек присутне, али смањене опасности од новог коронавируса (Цовид-19), те да су намијењене запосленицима спортско-рекреативних установа, спортским савезима, удружењима, клубовима, професионалним спортистима, теретанама, фитнесс центрима и сличним објектима, управитељима школским салама у којима се проводе спортске активности које нису везане за наставни процес, те цјелокупном становништву.

Иако су превасходно упућене, због обавезе ИНЗ-а, у овакве установе у Зеничко-добојском кантону, примјењиве су у цијелој држави и свим установама и савезима.

Од непроцјењиве је важности, истичу у Институту, уредити начин уласка и боравка у затвореним спортским објектима, као и приступ отвореним спортским теренима за професионално и рекреативно бављење спортом, те дјечијим игралиштима, да не дође до инфекције и оболијевања од Цовида-19, што би имало непроцјењиво негативне посљедице по рад и функцију установе, али и грађана.

Зато се у Водичу наводе три врсте биосигурносних мјера, препорука за формирање Оперативног кризног тима, који би третирао и дефинирао ризичне тачке и моменте током бављења одређених активности. Наведена је и могућа израда стратегије дјеловања, акције које требају подузети надлежни, као и мјере које ће прилагодити свакодневне активности тренутном стању.

У процедурама се треба дефинирати све, од контакта са достављачима и добављачима опреме и производа, до третирања видно или потенцијално болесних корисника. Дате су и упуте за организацију и провођење спортско-рекреативних активности, постављање дезинфекционих баријера за ноге и руке, ограничење броја улазака у затворени простор, пратњу дјеце на и са тренинга, “примопредају” дјеце тренеру, организацију рада са корисницима и друге неопходне активности – наводе из ИНЗ-а.

Документ који је објавио Институт за здравље и сигурност хране третира и реализацију потеза попут употребе корисникове опреме, рада у турнусима, понашања запосленика ван објекта, уласка “трећих особа” и доставе потрепштина у објекат, чишћења и рада спремачица, прозрачивања и рада спремачица, као и чишћења и дезинфекције простора, мобитела, посебне радне одјеће и обуће, маски за лице и рукавица, просторија за изолацију, едукацији и третирања болесних запосленика или тренера.

Документ доноси и упуте везане за директни тренажни процес, опрему и реквизите, распоред и трајање тренинга, организовани пријевоз корисника, рад физиотерапеута, кориштења возила за пријевоз актера, па до мјерења тјелесне температуре и третирања отпада који се потенцијално сматрра инфективним.

Из Института понављају да паника није опција, али опрез јесте!