Процес масовне имунизације је одавно припремљен, стручњаци појашњавају ко је у којој групи приоритета и гдје ће се обављати вакцинисање, истакли су из Института за здравље и сигурност хране (ИНЗ) Зеница.

Како су навели ИНЗ има улогу кординације између федералног Завода за јавно здравство и опћинских штабова за имунизацију, укључујући и дистрибуцију вакцина на вакциналне пунктове у свим градовима и опћинама.

Стручњаци су одредили приоритетне скупине, да би се у датом временском оквиру постигла максимална учинковитост. Становници се требају пријављивати својим породичним амбулантама, које дјелују при домовима здравља.

“Приоритетне скупине су, редослиједом, здравствени радници и друго особље у здравственим установама, особе и особље у установама за смјештај старије популације (старачки домови), популација старија од 60 година, “рањива” популација која болује од хроничних болести као што су болести срца, бубрега, плућа.

Након њих долазе здраве особе старије од 18 година, које раде у јавним установама попут полиције, јавног пријевоза, ватрогасаца, јавне управе и слично.

“На подручју Зеничко-добојског кантона је то око 190 хиљада особа”, истиче замјеник руководиоца Оперативног тима за провођење имунизације у ЗДК др. Јасмин Дурмишевић.

Он је истакао да, тек након што се вакцинишу те приоритетне скупине, зависно од расположивости вакцина, приступит ће се масовној вакцинацији осталог становништва.

Такођер, у првој фази вакцинишу се и запосленици двије болнице, Опће у Тешњу и Кантоналне у Зеници, као и запосленици Завода за борбу против овисности, Завода медицине рада и Института за здравље и сигурност хране, и то испочетка особе које раде у Цовид-одјелима и Цовид-амбулантама, те су у директном контакту за болесним и зараженим и особама које су потенцијално заражене.

Такођер, кад стигне већи број вакцина, и број вакциналних пунктова ће се увећати. Сви подаци о вакцинисаним особама се путем информационог система уносе у здравствени картон пацијента.