Иницијатива грађанки и грађана Мостара (ИГМ) припремила је у поводу 8. марта иницијативу за носитеље власти у Граду Мостару и Херцеговачко-неретванском кантону која се односи на бесплатно предшколско образовања за сву дјецу на том подручју.

Чланица Иницијативе Амна Поповац наводи како су у поводу Међународног дана жена жељели да скрену пажњу на јако неповољан положај дјеце у предшколским установама.

“Свјесни смо да у Мостару и Херцеговини све теже живимо и све мање је породица које могу себи приуштити да плаћају и за једно или чак двоје дјеце боравак у предшколским установама. Град Мостар је до сада покривао само пола трошкова рада градских вртића, иако као оснивач мора да покрива сто посто те трошкове. Прошле године, током пандемије, Град Мостар је ради тога што није било уплата од родитеља, покрио све трошкове и то нам је показало да они могу да наставе да тако раде и у будуће”, истиче Поповац.

Како је рекла, из тог разлога су тражили да Град Мостар покрије све трошкове рада вртића, а да заузврат сва дјеца у Мостару могу бесплатно да иду у предшколско образовање.

Наглашава како вртићи нису играонице те да су то одгојне установе у којима се дјеца социјализирају и уче основним друштвеним вриједностима.

Осим према Граду Мостару, додала је, иницијативу шаљу и према владајућим структурама Херцеговачко-неретванског кантона јер, како каже, постоји федерални и кантонални закон у којем пише да дјеца годину дана прије поласка у школу морају да проведу 150 до 300 сати у вртићу.

“Свјесни смо да јако пуно дјеце живи у руралном подручју и не могу остварити то своје право. За само сто хиљада марака ХНК може омогућити свој дјеци из овог кантона да имају предшколско образовање, то минимално од 150 до 300 сати”, поручила је Поповац.

Подршку тој иницијативи пружила је и директорица Установе “Дјечји вртићи” Мостар Данијела Кегељ.

“Значајно нам је да смо добили потпору на начин да су људи коначно схватили колики је значај тог предшколског одгоја, да ми нисмо сврха сами себи већ да смо потпора људима у овом граду. Драго нам је да се скренула позорност на некакав прави начин”, рекла је Кегељ.

Према њеним ријечима, већ 2007. године усвојен је оквирни закон о предшколском одгоју и образовању и ХНК је један од два кантона у држави који га није усвојио.

Додала је како по питању предшколског одгоја и образовања у Мостару, као и у ХНК, многе ствари стоје.

“Лош статус, многа дјеца остају на попису чекања, ситуација која траје већ годину дана у виду пандемије, којој смо сви свједоци, додатно је отежала живот породици, дакле локдаун је додатно утјецао на све несретне породице да дјеца унутар њих буду несретнија, тако да предшколство стварно има јако пуно посла, а бојимо се, мало разумијевања”, оцијенила је Кегељ.

Директорица Јавне установе “Дјечији вртићи Цицибан” Џенана Шегетало истакла је како би предшколско образовање требало бити бесплатно у години пред полазак у школу те доступно свој дјеци у кантону.

“Надамо се да ће ова иницијатива уродити плодом, да ће имати позитивне резултате и да ће што прије заживјети”, нагласила је Шегетало.