Демографска питања и старење становништва теме су у великом броју држава, а скупина умировљених свеучилишних професора у Словенији предложила је да влада именује “министра за старије” који би заступао искључиво интересе “сениорске” генерације.

Иницијативу за то дала је удруга умировљених високошколских професора, позвавши владу да оснује такво министарство будући да министри или министрице за старије већ низ година имају Канада, Аустралија, Малта, Нови Зеланд, Шкотска и Wалес, а Словенија би, ако усвоји тај модел, била прва с таквим рјешењем у регији.

Именовање министра који би био одговоран искључиво за старије “осигурало би да се на политике везане уз здравствено осигурање или финанцијску сигурност гледа и кроз нашу оптику”, написали су у приопћењу о својој иницијативи, преноси Хина.

“Све државе требају министре за старије”, казао је за љубљанско “Дело” од понедјељка Јоже Гричар, члан мреже заслужних професора, иначе организатор семинара који се одржавају с темама као што су активно укључивање старијих у друштвени живот, али и промотор међугенерацијског повезивања.

“Млађа генерација увијек на свим подручјима може учити од старијих, у процесима од основне школе па све до свеучилишта. Што је више старијих, то је друштво разноликије”, наводе у приопћењу словенски ‘сениори’ – умировљени свеучилишни професори.

Словенија се убраја у државе Еуропске уније са најстаријом демографском сликом, а због старења становништва, по оцјенама међународних установа, потребне су јој реформе на подручју мировинског и здравственог осигурања јер се на здравствену сигурност старијих и мировине из године у годину издваја све више средстава из прорачуна.

Уобичајено је да пред изборе за користи старијих генерација највише лобира странка умировљеника (ДЕСУС) која је до сада била скоро неизоставна у коалицијским владама, но и све остале политичке странке имају своје сениорске секције, како би привукле велико бирачко тијело које представљају старији.