Будући да се ни на данашњу сједницу Привреме истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ (ПСБиХ) за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ у својству свједока није одазвао министар правде БиХ Јосип Грубеша, Комисија је усвојила је закључак да није остварена сарадња с његове стране према овој комисији, а у складу са Законом о парламентарном надзору.

Како је након сједнице изјавио предсједавјући Привремене истражне комисије Дамир Арнаут, Секретаријат Комисије је у складу са закључцима два пута заказао свједочење министра Грубеше у консултацијама с његовим кабинетом, али је он “оба пута ескивирао свједочење, што је недопустив однос према истражној комисији, поготово узимајући у обзир да се ради о представнику извршне власти којег именује Представнички дом ПСБиХ”.

Истовремено, Комисија је са шест гласова ‘за’ и једним суздржаним усвојила закључак којим се предлаже смјена Јосипа Грубеше с позиције министра правде БиХ коју обнаша.

Такођер, Привремена истражна комисија Представничког дома ПСБиХ је, по ријечима њеног предсједавајућег, усвојила закључак да од Тужилаштва БиХ тражи податке, табеларно по мјесецима о броју подигнутих оптужница у посљедњих пет година.

Усто, у складу с једним од закључака, од релевантних институција ће бити затражени подаци о томе колико је који од адвоката/бранилаца по службеној дужности добио накнада у раздобљу од 2015. године.

Уз опаску да Комисија неће ‘улазити’ у конкретне предмете, Арнаут је казао да је поновно дала подршку Мурису Мемићу и Давору Драгичевићу као и другим родитељима који истрајавају на тражењу правде за своју дјецу, те позвала надлежне органе да у што скоријем року проведу ефикасне истраге у тим предметима.

Грубеша каже да је 72 сата раније писмо да не може присуствовати
Министар правде Јосип Грубеша, коментаришући иницијативу за његову смјену, оцијенио је да су у питању популистичке изјаве и иницијативе са циљем скупљања јефтиних политичких поена.

“Овакве изјаве и иницијативе никада нису дале никакав резултат, осим што се њима беспотребно и штетно доводи у заблуде свеколика јавност, која је и без тога оптерећена свакодневним реалним проблемима. Вјеровао сам да смо прерасли ове дјечије болести, али очигледно нисам био у праву”, рекао је Грубеша.

Реагујући на иницијативу Привремене истражне комисије за утврђивање стања у правосуђу парламента БиХ о његовој смјени коју је данас комисија изгласала, Грубеша каже да је неистина да се извинио пола сата прије сједнице.

“То што тврде је ноторна неистина јер сам 72 сата прије заказаног термина упутио званично писмо у којем Комисију обавјештавам о својој објективној спријечености да присуствујем планираном састанку, што се веома лако може провјерити из коресподенције мог кабинета”, рекао је Грубеша.

Он истиче да је ово Комисија Представничког дома, а не Парламентарне скупштине, а како се десило да тај акт нису видјели раније, каже, то морају провјерити са својим службама.

“У најмању је руку некоректно је стављати терет одговорности на мене и такве инсинуације медијски експлоатисати, те на тај начин директно атаковати на мој и углед странке из које долазим. Ако су им то биле намјере, а тешко се отети утиску да нису, онда су итекако нечасне”, поручио је Грубеша.

Он је нагласио да Комисија ради већ више од пола године, па не може рационално просудити разлоге хитности и зашто се није могао предложити неки нови термин, осим ако циљ није била ова медијска хајка.

“Никада није било спорно да се одазовем и присуствујем, али управо због неодложних обавезе и тренутне спријечености сам и упутио цитирано писмо”, рекао је Грубеша.

Он каже да је спреман да се одазове и учествује на сједницама, али оне морају бити у демократској атмосфери и у атмосфери међусобног уважавања.

“У таквом амбијенту, који се подразумјева и очекује од овог високог дома, у свако вријеме сам спреман присуствовати и причати о реформи правосуђа, али не у лову на вјештице, на шта су се претворила ова посљедња непријатна збивања, за мене лично, али и по углед овог дома”, поручио је Грубеша.

Данашњој сједници Комисије није се одазвао министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша, након чега је Комисија покренула иницијативу за његову смјену коју ће поднијети Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ због, како су навели, лошег рада и неодазивања сједницама комисије.