Из Инспектората Републике Српске данас је саопштено да су надлежни инспекцијски органи протекле седмице извршили 1.050 инспекцијских контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама те да су у осам случајева утврђене неправилности, због чега су изречене казне у износу од 9.000 КМ, док је за један објекат изречена мјера забране рада.

“У оквиру провођења наведених мјера до сада је извршено преко 24.200 инспекцијских контрола у којима су изречене казне у износу од око 365.000 КМ, док је за 30 објеката изречена мјера забране рада”, наводи се у саопштењу из Инспектората РС.

Додаје се да су генерално привредни субјекти показали одговорност, спремност за сарадњу и провођење препорука и упутстава здравствених стручњака о мјерема којих се требају придржавати у циљу несметаног рада и сузбијања болести изазване вирусом корона.

“На основу наведених показатеља, може се констатовати да су појачан инспекцијски надзор и предузимање оштријих мјера према несавјесним појединцима који крше закон, резултирали смањењем броја контрола са утврђеним неправилностима”, стоји у саопштењу.

Инспекција ће и у наредном периоду наставити с појачаним контролама на терену, а наводе да ће појединци који својим неодговорним понашањем буду угрожавали здравље становништва сносити посљедице у складу са законом.

“Имајући у виду да је епидемиолошка слика погоршана, још једном позивамо грађане и привредне субјекте да превенцију ставе на прво мјесто и да на свом примјеру покажу одговорност у понашању”, саопштено је из Инспектората РС.