Клеменс Луц, син аутора инсталације ”Звјездани пут” Хелмута Луца обишао је са члановима стручног тима Опћине Центар неколико потенцијалних локација за привремено измјештање умјетничке инсталације из парка ”проф.др. Нијаз Дураковић” те је донесена одлука да то буде плато код СЦЦ-а на Маријин Двору.

Са одлуком су се сложили и аутор инсталације Хелмут Луц, као и његов син Клеменс Луц, који је уједно и члан стручног тима.

Начелник Опћине Центар Неџад Ајнаџић формирао је стручни тим који ће пратити процес демонтаже, измјештања и монтаже инсталације на нову локацију, у чијем саставу се поред представника Опћине и Клеменса Луца, налазе и представници Амбасаде Савезне Републике Њемачке, Земаљског музеја Босне и Херцеговине, Градске управе Града Сарајева те Кантоналног завода за заштиту културно-хисторијскох наслијеђа Сарајева, саопћено је из Опћине Центар.

Ајнаџић је изразио задовољство због одабира локације за привремено измјештање инсталације до привођења земљишта крајњој намјени у складу са важећим Регулационим планом Градски центар Маријин-Двор.

Он је казао да предстоји период лоших временских услова, те да је одлучено у циљу заштите инсталације, да се процес демонтаже, измјештања и монтаже на нову локацију пролонгира за март.

”Уколико се у међувремену појави још нека потенцијална локација, врло радо ћемо је предложити”, казао је.

Луц је захвалио на добродошлици те изразио задовољство свим понуђеним локацијама за привремено измјештање.

”Све понуђене локације су добре и прихватљиве, а тим је заједнички донио одлуку да то буде локација код СЦЦ-а на Маријин Двору. Сретан сам да смо на овај начин успјели ријешити проблем, и да ће се након привођења земљишта крајњој намјени инсталација поновно вратити на Хастахану која је за нас јако симболична”, казао је Луц.