Министар сигурности Босне и Херцеговине Селмо Цикотић приликом посљедње посјете локалитету Липа код Бихаћа потврдио је да су припреме за изградњу мигрантског центра у завршној фази, те да се ускоро може очекивати почетак грађевинских радова.

“Желимо све радове организирати што боље, односно хармонизирати дјеловање свих организација које су укључене у овај процес. Надамо се да ћемо комплетну динамику радова успјети ускладити са планираним временским роковима или конкретније да ћемо већ крајем априла, почетком маја имати битне обрисе мигрантског насеља на овој локацији”, изјавио је Цикотић.

Представници Службе за послове са странцима БиХ и Међународне организације за миграције (ИОМ) процес изградње прихватног центра капацитета за 1.500 људи подијелили су у четири фазе.

“У првој фази смо радили на успостављању грађевинских предуслова, односно рашчишћавању остатака старог кампа и припремању терена за почетак грађевинских радова. При самом крају је и друга фаза, у којој је припремљена планска и пројектна документација, те осигурана финанцијска средства за градњу мигрантског центра. Већ су расписане и тендерске процедуре, које би требале бити окончане у року од двије или три седмице”, каже шеф кабинета министра сигурности БиХ Сенахид Годињак.

Потпуна контрола и надзор над тренутним шаторским насељем на овој локацији је у надлежности Службе за послове са странцима БиХ, а за више од 950 миграната и избјеглица осигурани су достојанствени животни услови.

“Урадили смо огроман посао у посљедње вријеме. Овим људима осим што су обезбијеђени редовни прехрамбени оброци, питка вода, бројне донације одјеће и обуће, те хигијенске потрепштине, на располагању су им загријани боравишни простор, велики ресторански шатор или нека врста кантине, тоалети, простори за одржавање личне хигијене, а однедавно и вањска кухиња у којој могу припремати властита традиционална јела. Посебно важно је осигурање пружања свакодневне здравствене помоћи”, казао је замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ Мирсад Бузар.

Додао је и како је у протеклој седмици успостављена одређена врста превентивне изолације, или привременог смјештајног простора за особе које тек долазе у камп и пролазе медицинску тријажу, чиме се покушава максимално контролисати и здравствено-епидемиолошка ситуација.