У Средњошколском центру “Иво Андрић” у Вишеграду одржан је “Дан отворених врата” за ученике који завршавају основну школу са циљем упознавања будућих средњошколаца са образовним профилима које нуди ова установа. Представљена су и два нова занимања пословно информатички техничар и царински техничар.

Због потреба тржишта рада и великог интересовања ученика у вишеградској Средњој школи од ове школске године ученици ће моћи да упишу и два нова занимања из економске групе предмета. Професори очекују да ће због нових занимања у школске кулупе доћи ученици из других општина.

“Због нових смјерова која су популарна и прате нове трендове очекујемо да ће наша школа бити богатија за ученике из других општина. Ту је добра стара гимназија коју ће ове године уписати једно одјељење, затим техничар мехатронике, то је популарно и атрактивно занимање. У економској струци промовишемо два нова смјера, то је пословно – информатички техничар и царински техничар”, каже професорица Дијана Инђић Милошевић.

“Пратили смо тржиште рада и пратили смо потребе нашег тржишта и закључили смо да та два смјера су веома атрактивна за наше младе ученике и уједно на овај начин желимо да задржимо младе људе да не морају да одлазе у друге градове јер и сама школа је увела нова занимања”, истиче професорица Рената Драшковић.

“Највјероватније да ћу уписати мехатронику, односно техничара мехатронике зато што ми се тај смјер највише свиђа”, каже ученица Анастасија Вуковић.

“Дан отворених врата” је прилика да се промовишу занимања са циљем да се помогне ученицима да препознају своје потенцијале и склоности при избору будућег занимања.