Због ванредне ситуације узроковане епидемијом Ковид 19 сви камиони који само врше транзит робе кроз Републику Хрватску у обавези су да прелазе на граничним прелазима Градишка и Шамац на сјеверу, те Бијача на југу Босне и Херцеговине, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Напомињу да су се због тренутне веома компликоване процедуре са возачима камиона које проводи Гранична полиција Хрватске, створиле велике колоне камиона, посебно на прелазима Градишка и Шамац, те застој промета теретних моторних возила.

“Због тога апелују на све превознике који излазе из БиХ са празним камионима и иду на утовар у Хрватску или превозе робу чије је крајње одредиште Република Хрватска, а која не подлијеже надзору надлежних инспекција, да користе граничне прелазе Градина, Брод и Изачић. На овакав начин ће се осигурати смањење колона камиона на приелазима Градишка и Шамац”, истичу из УИО.

Такође, позивају увознике и шпедитерске куће да, у случајевима гдје је то могуће, увозне пошиљке упућују транзитним пријавама у царинске испоставе у унутрашњости земље, како би се растеретио рад цариснких испостава Градишка и Шамац, које су тренутно изузетно оптерећене.

“Како би се изашло у сусрет привредној заједници у БиХ на начин да се провођење царинских поступака додатно убрза, УИО је отворила могућност да шпедитерске куће у испоставама Градишка и Шамац подносе царинске пријаве на сервер Управе у току 24 часа. Регистровањем што већег броја царинских декларација током 24 часа (посебно за оне пошиљке које не подлијежу инспекцијском надзору), царинска служба ће их моћи обрађивати од раних јутарњих часова”, наглашавају из УИО.