Хиљаде људи поново је демонстрирало синоћ у Италији против затварања ресторана и барова да би се зауставило ширење коронавируса, а на протестним скуповима у више градова избило је насиље.

Затварање ресторана и барова од 18 сати и свих позоришта, биоскопа и спортских сала на мјесец дана изазвало је бијес и забринутост у земљи која је већ тешко погођена двомјесечним затварањем овог прољећа и која ће ове године забиљежити најтежу рецесију од Другог свјетског рата.

Послије бурних окупљања овог викенда у више италијанских градова демонстрације су настављене јуче праћене насиљем на сјеверу и југу земље.

У центру Милана, главног града Ломбардије, региона који је забиљежио највећи број заражених коронавирусом, неколико стотина демонстраната синоћ се сукобило са интервентном полицијом.

Трамваји су оштећени, канте за смеће запаљене, бицикли срушени и камење бачено на неколико излога, показују снимци италијанских медија.

Полиција је сузавцем узвратила на гађање флашама, запаљивим направама и Молотовљевим коктелима.

Слични инциденти избили су у Торину гдје је више демонстраната ухапшено, према наводима полиције.

У Напуљу, великом граду на југу земље више хиљада људи тражило је оставку предсједника региона Кампање прије него што су се разишли. Спорадични сукоби младих маскираних демонстраната и полиције настављени су током вечери.

У малом лучком граду Пезару недалеко од Сан Марина на истоку полиција је интервенисала у ресторану чији власник је позвао 90 људи на вечеру да покаже да одбија да затвори у 18 часова. “Можете ме ухапсити, нећу више затварати”, рекао је он.

Премијер Ђузепе Конте треба данас да представи мјере подршке за секторе најтеже погођене мјерама рестрикције. Према синдикату ФИПЕ-Конфкомерсио нове мјере ће коштати сектор угоститељства додатних 2,7 милијарди евра.

У Италији је јуче забиљежено око 17.000 новозаражених коронавирусом у једном дану. Укупно у земљи је заражено преко 500.000 људи а више од 37.000 је умрло.