Након наводног инцидента у бјелоруској нуклеарној електрани у Островецу раније овог мјесеца, станице за надзор зрачења су затамниле у цијелој земљи, при чему су јавно доступни подаци о праћењу зрачења у Бјелорусији нестали на неколико сати, извјестили су литвански дужносници, преноси Еурацтив.

Бјелоруски Телеграм-канали извијестили су 7. марта о квару расхладног система у нуклеарној електрани Астравјетс која се налази 50-ак километара од Вилниуса. Литвански дужносници обратили су се бјелоруским колегама за више информација.

”Средином дана те су станице искључене с мреже”, рекао је Јулиус Жилиукас, водитељ литванског Радиолошког сигурносног центра, за ЛРТ ТВ.

Он је изјавио да не може рећи у чему је проблем и да још немају информације о томе, али станице су касније поновно укључене и показале су нормалну позадину зрачења, као и увијек. Ово је први пут да се такав инцидент догодио с праћењем.

Међутим, будући да је вјетар пухао источно, у Литванији није забиљежен скок зрачења. Жилиукас је изјавио да су људи на друштвеним мрежама дијелили фотографије на којима мјере како се разина зрачења повећава, иако за то не постоје службени подаци.

Бјелорусија је касније порекла да се догодио инцидент и рекла је литванској Државној инспекцији за нуклеарну енергију (ВАТЕСИ) да је зрачење остало у нормалним границама. У међувремену, ВАТЕСИ је више пута позвао бјелоруско министарство за изванредне ситуације да пружи информације о могућем испуштању зрачења у случају тешке нуклеарне несреће.

Од покретања првог реактора у новембру прошле године догодило се још неколико инцидената. У свим су случајевима бјелоруске власти или демантирале информације или су признале да се нешто непланирано догодило тек након што су невладине организације и активисти јавно објавили информације.

Литванија тврди да нуклеарна електрана коју финансира Кремљ, а изградила руска државна нуклеарна корпорација Росатом, није сигурна и изграђена је кршећи међународне сигурносне стандарде.

Међутим, Минск негира све такве наводе.