Црногорска полиција је саопштила да је ухапшено десет особа, а да су три полицајца повријеђена током синоћњег инцидента у подгоричком насељу Златица гдје је група грађана покушала да силом спријечи комуналце да прекрече зид обојен у боје српске заставе.

Полиција је употријебила бибер спреј и сузавац, наводи се у саопштењу и додаје да су полицајци показали висок степен толеранције и позивали више пута грађане да омогуће надлежним службама да проведу радње из своје надлежности.

“С обзиром на то да су грађани и поред више упозорења и наређења одбили да се разиђу, полиција је сходно закону примијенила средства принуде”, наводи се у полицијском саопштењу.

Како се додаје, окупљени грађани су каменовали полицију више пута, а три службеника Управе полиције задобила су лаке тјелесне повреде.

“У тим инцидентима грађани су оштетили и осам возила у власништву Управе полиције”, навела је полиција и додала да је због нарушавања јавног реда и мира у службене просторије Центра безбједности Подгорица доведено 13 лица.

“Након прикупљених обавјештења три лица су пуштена, осморо их је задржано због сумње да су починили кривично дјело напада на службено лице у вршењу службене дужности и кривично дјело уништење и оштећење туђе стврари, а двоје због сумње да су починили кривично дјело позивања на отпор”, наводи се у саопштењу.

У току је предузимање мјера и радњи у циљу идентификације других учесника у овом инциденту док је одређени број лица познат и потражује се, навела је полиција и додала да су комуналне службе током ноћи вратиле изглед јавне површине у претходно стање.

“Управа полиције позива грађане да се приликом јавних окупљања уздрже од изазивања инцидената, нећемо дозволити нарушавање јавног реда и мира а сви изгредници ће бити процесуирани. Сви догађаји ове врсте ће бити снимани сходно законским прописима, а на нападе на полицијске службенике ћемо одговорити енергично”, наводи се у саопштењу полиције.

Ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић замолио је људе који фарбају подгоричке зидове тробојком да избјегавају сукоб са полицијом, јер су полицајци њихова браћа.

“Молим младе људе који фарбају подгоричке зидове тробојком, и којима је у срцу и стара и садашња Црна Гора, да по сваку цијену избјегавају сукобе са полицијом, јер су полицајци њихова браћа. Како је ријеч о родољубивој и маштовитој омладини претпостављам да су многи од њих учесници наших литија. То је само додатни разлог да се избјегава свако насиље, јер наше црквене литије носе дух молитве и ненасиља чак и онда кад се литијски ход за тај дан заврши”, рекао је он за Вијести.