Високи представник Валентин Инзко рекао је да без помирења и опроста овдје нико нема будућности, те апострофирао ријечи Хатиџе Мехмедовић да нико неће имати будућности ако се не помнри с комшијама.

Високи представник Валентин Инцко посјетио је мезарје у Сућески и одао пошту Хатиџи Мехмедовић, данас на трећу годишњицу њене смрти.

Хатиџа Мехмедовић је најснажнија особа коју сам упознао у животу. Нјена лавовска борба за истину и правду, њена луцидност, разборитост и пожртвованост за човјека, којој сам имао прилику свједочити годинама, довела ме данас на њен мезар, на трећу годишњицу откад је та жена великог срца преселила у љепши свијет, својим синовима и супругу – казао је том приликом Инцко.

Каже да је имао велику потребу поклонити се тој импресивној жени од које је научио да је ”опрост врхунац љубави”.

-Кад из уста мајке, којој су убијена оба сина које је сахранила тек 2010. године, чујете да говори о ‘нужности помирења’, кад је чујете да вапи за ријечи ‘опрости’ или пак која јавно позове све ‘који су судјеловали у геноциду да могу доћи на комеморацију или неки други дан ако имају потребу на мезарју затражити опрост од жртава да би нашли свој мир, да су сви добродошли’, човјек се уистину запита одакле једној мајци толика снага и сабраност. То је мајка која је патећи, трпећи своју бол до неба, духовно, већ за овоземаљског живота, стигла у небеске висине – истиче Инцко.

Додаје како га је Хатиџа инспирирала да ради на пројекту “Опростом побјеђује човјечанство”. Досад планетарно позната Сребреница по геноциду на концу 20. вијека, требала би постати, наводи високи представник, планетарни симбол снаге опроста Мајке.

Сви ми живимо у истој кући. Ако се наставимо стално свађати свима ће бити лоше. Без помирења и опроста овдје нико нема будућности. Ни још нерођена дјеца неће имати будућности ако се ми не помиримо с нашим комшијама, казала ми је та велика, мудра жена у зениту свог живота, а ја сам то забиљежио као Хатиџин тестамент. Данас желим јавно упутити тај Хатиџин тестамент свим грађанима ове напаћене државе на промишљање – апострофирао је на концу високи представник, саопћено је из ОХР-а.