Високи представник у БиХ Валентин Инцко гостовао је у Дневику 2 БХТ1 након окончаног дводневног засједања Управног одбора Вијећа за проведбу мира у БиХ (ПИК). Инцко је говорио о порукама са сједнице, могућим санкцијама ЕУ према неким бх. политичарима те посљедњим иступима српског члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а Милорада Додика.

На констатацију водитељице како се стјече утисак да се поруке амбасадора ПИЦ-а упућене бх. властима стално понављају а да, с друге стране, изостаје проведба реформи, Инзко је казао да је исто констатовао један амбасадор.

„Неке ствари се нажалост понављају јер територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине неки још оспоравају. Ви то знате. Било би нам свима драго да се неке ствари не понављају. Оно што је ново овај пут на сједници је широка и дубинска дискусија о помирењу у Босни и Херцеговини”, казао је високи представник.

Нагласио је да су амбасадори закључили да је код многих европских држава процес помирења био тежак , „али ипак на крају успјешан“. Као примјер навео је Њемачку и Француску које су ратовали сто година, Ирска је имала своје сукобе, њемачко- пољски односи такођер нису били најбољи…

„Данас су све то пријатељи. У БиХ је велики проблем што нема свугдје помирења. Има га на нивоу између грађана, комшија. Има и неких општина које су ту добре, међутим када идеш према врху политике, помирења има много мање. Имамо чак осјећај да неки политичари од тога живе, поручио је Инзко.

На питање шта ће се десити ако се домаћи политичари оглуше о данашње поруке, Инзко је казао да су „посљедице врло јасне“.

„Дао сам рок од шест мјесеци и ако до тада не дође до мијењања политике у Босни и Херцеговини, спреман сам обратити се министрима вањских послова у Европској заједници да покрену механизам да овакви људи више не могу тамо путовати и да им се евентуално замрзну жиро рачуни“, казао је Инцко.

Он се осврнуо и на иступ предсједника СНСД-а Милорада Додика који је упутио критике Инцку на округлом столу којем су назочили амбасадори чланица Вијећа сигурности УН.

„Он је доста тога причао и на Савјету сигурности и иначе. ПИК је донио неке важне одлуке. Потврдио је да високи представник има бонска овлаштења. Према томе, изјаве господина Додика нису на мјесту. Боље би било да господин Додик размишља о томе како испунити услове за затварање ОХР-а , а они су врло једноставни- да он у грунтовницу упише државну имовину која припадаБиХ, да упише и војну имовину и да се тако рјешава агенда , дневни ред 5+2, а не да критикује мене и институције међународне заједнице, закључио је Инцко.

Подсјећамо, политички директори Управног одбора Вијећа за проведбу састали су се путем видео-линка 1. и 2. децембра 2020. како би размотрили стање проведбе Опћег оквирног споразума за мир, који и даље представља темељ за стабилну, сигурну и просперитетну Босну и Херцеговину.

Управни одбор је још једном потврдио своје неупитно опредјељење за територијални интегритет и темељну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета.