Након што је Народна скупштина Републике Српске одбацила захтјев Високог представника међународне заједнице у БиХ да повуче повеље осуђеницима за ратне злочине, на потезу је Валентин Инцко. Не искључује могућност санкција, али каже- нису у првом плану, и за сада ће о свему обавијестити европске званичнике. Милорад Додик је наговијестио да би Република Српска могла да одговори на такву врсту одлуке. Истовремено, из Амбасаде Сједињених Америчких Држава поручују да одбацивање Инцковог захтјева угрожава мирну будућност БиХ.

Нека обавјештава кога хоће, каже Милорад Додик на најаву Валентина Инцка да ће информисати европског шефа дипломатије Жозефа Бореља о одлуци Народне скупштине да одбаци његов захтјев за одузимањем повеља осуђенима за ратне злочине.

“Тренутак уколико он употреби било каква своја овлаштења која никада нису била законита ће бити тренутак када ће РС донијети своје одлуке. Тада му неће помоћи ни Борељ па нека изволи”, каже Додик.

О каквим одлукама је ријеч Додик није говорио, али је из закључака Народне скупштине јасно да се дјеловање високог представника сматра незаконитим.

“Народна скупштина РС одбацује бонска овлаштења и констатује да је ВП изашао из правног оквира свог дјеловања који је утврђен Анексом 10 ДС, јер је противуставно и незаконито и без ограничења присвојио законодавна, извршна и судска овлаштења”, истиче Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС.

Информисаћу Брисел, санкције нису у првом плану, рекао је високи представник уочи одлуке Народне скупштине да одбаци његов захтјев. За Нову БХ Инцко је изјавио да је важније да почне процес код неких Срба да размишљају другачије о својој прошлости.

“Они су добили моје писмо и на латиници и на ћирилици, сада могу они мени послати одговор и кад добијемо одговор ја ћу сигурно извјестити високог представника, као што сам рекао Бореља, и да видимо шта ће бити сљедећи корак. Могућности све постоје али нису у првом плану. Санкције нису у првом плану”, каже Инцко.

Сви клубови посланика странака из РС у Народној скупштини подржали су закључке у вези са Инцковим писмом, али нису их потписали шефови клубова СДС-а и ПДП-а, нити су учествовали у гласању.

“С обзиром да нисмо као посланици гласали у Скупштини о тим повељама, сматрали смо да не требамо на тај начин давати легитимитет томе, односно да правимо грешку у корацима да се иде на овај начин како се до сада радило и то је био разлог зашто нисмо хтјели да учествујемо у гласању”, истиче Давор Шешић, посланик СДС-а у НСРС.

“Сматрамо да је било потпуно бесмислено да ВП шље писмо након пет година НС. Ми у томе нисмо учествовали, није било расправе, нисмо учествовали у гласању тако да је став ПДП-а познат”, каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Наметање рјешења или санкција показало би да је БиХ једна врста колоније што није ни у Инцковом интересу, каже полиитчки аналитичар Велизар Антић. Иницијативу за разговор о будућности БиХ коју је усвојио парламент у Бањалуци сматра легитимном колико и захтјеве за централизацијом државе. Али су они условљени смишљеним екстремним реакцијама страна.

“То је класично скретање са најзначајнијих тема гдје су катастрофални резултати власти у ФБиХ и РС, економских тема, питања корупције, партократије, исељавања грађана са ових простора, питање јако лошег сналажења власти око корона пандемије”, истиче Антић.

Народна скупштина затражила је од предсједника РС да у року од 30 дана формира преговарачки тим и форлмално позове Федерацију БиХ на разговоре. До сада за то није било спремности.