Међународна организација за миграције (ИОМ), Црвени криж Федерације БиХ и Црвени криж Унско-санског кантона (УСК) покренули су акцију помоћи мигрантима и избјеглицама које бораве ван службених прихватних центара.

Мобилни хуманитарни тимови ће вршити подјелу врећа за спавање, дека, пакета с храном, зимске одјеће и обуће, те хигијенских и осталих потрепштина.

Акцију финансијски подржава Европска унија, као наставак подршке коју пружа Босни и Херцеговини у погледу тренутне мигрантске и избјегличке ситуације.

“Иако ће ИОМ и тимови Црвеног крижа учинити све да дођу до што већег броја људи који спавају вани, јасно је да нећемо моћи доћи до свих будући да, према подацима којима располажу колеге из Данског вијећа за избјеглице (ДРЦ), постоји више од 250 локација на којима бораве мигранти и избјеглице. Ова врста хуманитарне подршке у најбољем је случају фластер, а не рјешење које ће омогућити да мигранти и избјеглице проведу зиму без жртава, осим ако се ускоро не успостави додатни смјештај”, рекао је шеф мисије ИОМ-а у БиХ Питер Ван дер Оверарт.

Он је упозорио да је потребна хитна акција која би довела до повећања службених капацитета за прихват извјеглица и миграната у БиХ, посебно у Унско-санском кантону.

Процјена је да више од 3.000 миграната и избјеглица у БиХ спава на отвореном и да се они не могу смјестити у постојеће службене прихватне центре због попуњених капацитета, као и због затварања службеног прихватног центра “Бира”, саопћено је из ИОМ-а БиХ.