Ирачке снаге безбједности запалиле су шаторе антивладиних демонстраната на југу земље и поново отворили главне тргове у Багдаду, послије вишемјесечних протеста.

Најмање осам људи је рањено када су снаге безбједности употријебиле сузавац на тргу Килани, у центру Багдада, док је у току операција “чишћења” трга, рекли су болнички и извори безбједности.

Полиција је јутрос око 2.00 сата запалила шаторе демонстраната у центру Басре, на југу Ирака, рекли су активисти, јавља АП.

Активисти из Басре су навели да је сада трг под контролом снага безбједности и да они то виде као издају Моктаде ал-Садра.

Потез снага безбједности услиједило је након што је моћни шиитски лидер Моктада ал-Садр повукао своју подршку демонстрантима.

Активисти кажу да је присуство присталица Моктаде ал-Садра и његове милиције до сада штитило демонстранте од полиције и непознатих група које су жељеле да им нанесу штету и губитке.

Демонстранти су протеклих мјесеци критиковали Владу због раширене корупције, високе стопе незапослености и иранског утицаја у политици Ирака. У сукобима снага безбједности и демонстраната до сада је погинуло најмање 500 демонстраната.

Садр је синоћ на “Твитеру” написао да је разочаран антивладиним демонстрантима у центру Багдаду, наводећи како је мислио да они подржавају њега и Ирак. Он је оптужио демонстранте да су “страни плаћеници”.

У међувремену, кључни тргови и путеви у Багдаду од данас су поново отворени за грађанство и саобраћај након што су били блокирани усљед антивладиних протеста.