Хиљаде људи окупило се данас у Багдаду поводом сахране иранског војног команданта Касема Сулејманија, вође ирачке милиције Абу Махдија ал-Мухандиса и других убијених у америчким ваздушним ударима у Ираку.

Јучерашњи напад на аеродрому у Багдаду, који је одобрио амерички предсједник Доналд Трамп, представља највећу ескалацију у рату на Блиском истоку између Ирана и САД-а и америчких савезника, посебно Израела и Саудијске Арабије.

Сулејмани је био најистакнутији војни командант Техерана заслужан за растући утицај Ирана на Блиском истоку. Мухандис је био замјеник команданта ирачког Народних мобилизацијских снага.

ПМФ планира за данас јавну сахрану за Сулејманија и Мухандиса и друге жртве. Процесија ће кренути из Зелене зоне у Багдаду, затим ће доћи до шиитског града Кербале, а цијели скуп завршава у Наџафу, такође светом шиитском граду.

Ожалошћени су почели да се окупљају на улицама Багдада дан уочи сахране носећи ирачке и заставе милиције.

ПМФ је данас саопштио да је у новим ваздушним ударима недалеко од кампа Таџи убијено шест људи, док су три особе рањене. Исти извор наводи да је мета напада био медицински конвој, а не званичници нити лидери.

Ирачка државна телевизија јавила је да су САД извеле војне ударе, али је међународна коалиција предвођена САД-ом одбацила сваку умијешаност, рекавши да није извела никакве нападе код кампа сјеверно од Багдада.