Иран и САД још нису приближили стајалишта у преговорима о спашавању споразума о иранском нуклеарном програму из 2015., објавило је иранско министарство вањских послова.

Дипломати који преговарају у Бечу надају се да ће договорити план по којем би Вашингтон укинуо санкције Ирану, а Техеран обуздао свој нуклеарни програм.

“Радне скупине још преговарају о техничким питањима. Постоје и разлике у политичким стајалиштима која ће требати ријешити на вишој разини”, рекао је гласноговорник иранског министарства вањских послова Саид Хатибзадех.

“Желимо рјешење за све разлике у стајалиштима, не парцијална рјешења”, додао је, пренијела је агенција ИРНА.

По његовим ријечима, договор је постигнут о техничким санкцијама, као што су наставак иранског извоза нафте и приступ приходима од нафте у страним банкама. Но још нема напретка кад је ријеч о политичким санкцијама против иранских дужносника, понајприје Револуционарне гарде.

Иран је поручио да ће поштивати обвезе које произлазе из нуклеарног споразума ако Wасхингтон укине санкције.

Преговарачи из Британије, Француске и Њемачке те Русије и Кине покушавају увјерити Иран и САД да се врате споразуму. Бивши амерички предсједник Доналд Трамп из њега се једнострано повукао 2018. и од тада Техеран поступно крши његове одредбе.

Иран по том споразуму смије обогаћивати ураниј само до разине од 3,67 посто. Прошли мјесец постигао је разину од 60 посто, приближивши се могућности развоја нуклеарне бомбе.