Иран и велике свјетске силе учеснице у у споразуму (ЈКПОА) који има за циљ одвратити Техеран од развоја нуклеарног оружја, саопћили су да су спремни да подрже повратак Сједињених Америчких Држава у споразум.

“Група – Европска унија, Кина, Француска, Нјемачка, Русија, Велика Британија и Иран признала је перспективу пуног повратка САД у ЈКПОА, и нагласила спремност да се позитивно бави тиме у заједничком напору“, саопћио је предсједајући састанка званичника на високом нивоу, користећи акроним за нуклеарни споразум, заједнички свеобухватни план акције.

Учесници су саопћили да су „нагласили своју преданост очувању ЈЦПОА и расправљали су о модалитетима повратка његовој пуној и ефективној проведби“, наводи се у саопћењу објављеном након њиховог виртуалног састанка.

Група је саопћила да ће наставити разговоре у уторак у Бечу о споразуму из 2015. „у циљу јасне идентификације санкција које ће бити укинуте и мјера проведбе нуклеарног споразума“.

Амерички званичници нису имали никаквог јавног коментара, али је Вашингтон у четвртак поздравио вијест да ће се Европљани састати с Иранцима у покушају да поново покрену разговоре. Портпарол америчког Стате Департмента Нед Прице назвао је нова дешавања „позитивним кораком“.

Бивши предсједник Доналд Трамп повукао је Сједињене Државе из иранског нуклеарног споразума у 2018. а садашњи челник Јое Биден изјавио је да је придруживање споразуму приоритет за његову администрацију. Биденова администрација и Иран разликују се око свих услова које Вашингтон поставља за свој повратак, међу којима и темпирање укидања америчких санкција против Ирана.

У данашњем саопћењу са састанка одржаног под предсједањем ЕУ наводи се да ће координатор групе „такође интензивирати одвојене контакте у Бечу“ са свим учесницима нуклеарног споразума и Сједињеним Државама.

Ирански министар вањских послова Мохаммад Џавад Зариф одмах је нагласио да никакав састанак није планиран између иранских и америчких званичника.

Зариф наводи у твиту да је циљ састанка у Бечу „рапидно финализирање укидања санкција и нуклеарне мјере за усклађено уклањање свих санкција након иранских мјера ублажавања“.

Иранска државна телевизија навела је ријечи Абаса Арагхћија, иранског нуклеарног преговарача на виртуалном састанку, током данашњих расправа да „сваки повратак САД нуклеарном споразуму не захтијева никакве преговоре и пут је прилично јасан“.

“САД се могу вратити споразуму и престати кршити закон на исти начин на који су се повукле из споразума и наметнуле нелегалне санкције Ирану”, изјавио је Арагхћи.

Руски амбасадор у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов, изјавио је „како је утисак да смо сада на правом путу, али пут пред нама неће бити лаган и захтијеват ће интензивне напоре. Изгледа да су наше земље спремне на то“, преноси АП.