Иран ће у сриједу подузети нови, четврти корак у смањењу обавеза према нуклеарном споразуму из 2015. године, тако што ће убризгати плин у центрифуге у постројењу у Фордову, саопћио је предсједник Хасан Рохани.

Сви кораци које је Иран подузео ради смањења својих обвеза према нуклеарном споразуму реверзибилни су и Иран ће подржати све своје обавезе у оквиру споразума када то учине и остали потписници, рекао је Роухани, јавио је Ројтерс

Иран је у понедјељак саопћио да ће учинити још један корак који ће га удаљити од услова нуклеарног споразума из 2015. године развијањем центрифуга за убрзавање обогаћивања уранијума, изјавио је шеф иранског нуклеарног програма Али Акбар Салехи.

Према споразуму између Ирана и свјетских сила, Техерану је допуштено само обогаћивање уранијума с тек нешто више од 5.000 прве генерације ИР-1 центрифуга. ИР-6 центрифуга може обогатити уранијум 10 пута брже од ИР-1.

“Наши научници раде на прототипу званом ИР-9, који дјелује 50 пута брже од ИР-1”, рекао је Салехи.

Циљ споразума је био продужење времена које би Ирану требало да добије довољно цијепљивог материјала за нуклеарну бомбу, ако одлуче да је направе, нешто што се понекад назива и “преломно вријеме”, на отприлике годину дана с 2-3 мјесеца. Иран негира да је икада тежио изградњи нуклеарне бомбе.

Напетости се повећавају између Техерана и Вашонгтона од прошле године када се амерички предсједник Доналд Трамп повукао из споразума према којем је Иран пристао да се поново укључи у свој нуклеарни програм у замјену за ослобађање од економских санкција.

Сједињене Америчке Државе су од тада обновиле и појачале своје санкције, смањивши продају иранске нафте за више од 80 посто, подсјећа Ирна.