Иран је данас оптужио Израел за саботажу у његовом подземном нуклеарном постројењу Натанз у којој су оштећене центрифуге које користи за обогаћивање урана, упозоравајући да ће подузети освету за напад.

Изјава портпарола министарства вањских послова Саеда Катибзадеха представља прву званичну оптужбу изнесену против Израела за недјељни инцидент у коме је прекинуто снабдијевање струјом комплетног постројења.

Израел није директно преузео одговорност за напад. Сумња је, ипак, одмах пала на јеврејску државу чији су медији скоро једногласно јавили о разорном кибернетском нападу који је изазвао прекид снабдијевања струјом.

Уколико се Израел установи одговорним за саботажу, то био додатно појачало напетости између двије земље, већ ангажоване у сукобу у сјени широм Блиског истока. Израелски премијер Бењамин Нетањаху, који се у недјељу састао с америчким министром одбране Лојдом Аустином, обећао је да ће учинити све што је у његовој моћи да стопира нуклеарни споразум између Ирана и свјетских сила.

Детаљи су још штури о томе шта се десило у недјељу рано ујутро у нуклеарном постројењу. Инцидент је првобитно био описан као прекид снабдијевања струјом изазван кваром на електричној мрежи која напаја његове надземне радионице и подземне хале за обогаћивање урана.

“Одговор за Натанз је да се подузме освета против Израела. Израел ће добити одговор на свој властити начин”, изјавио је Катибзадех. Он није додатно појаснио своје тврдње.

Катибзадех је признао да су центрифуге ИР-1, прва генерација иранских машина за обогаћивање урана, оштећене у нападу. Он, ипак, то није додатно појаснио. Државна телевизија још није приказала снимке постројења након саботаже.

Ирански министар вањских послова Мохаммад Јавад Зариф упозорио да ће Натанз бити обновљен с још напреднијим машинама, што би могло угрозити актуелне разговоре у Бечу са свјетским силама о спашавању иранског нуклеарног споразума.

“Ционисти желе да се освете иранском народу због његовог успјеха на путу укидања санкција. Ми то, међутим, нећемо допустити и подузет ћемо освету због ове акције циониста”, наводи иранска државна новинска агенција ИРНА изјаву Зарифа.

ИАЕА, агенција Уједињених нација која надзире ирански атомски програм, раније је саопћила како је упозната с медијским извјештајима о инциденту у Натанзу и да је разговарала с иранским званичницима о томе. Агенција није додатно појаснила те тврдње, преноси Асшиејтед Прес.