Ирска ће наставити с плановима за поновно отварање свих малопродајних објеката, пружања услуга и нестамбене градње у мају, а хотели, ресторани и барови отворит ће се прије него што се очекивало почетком јуна, рекао је у четвртак министар вањских послова Симон Цовенеy.

Влада се прије мјесец дана обавезала да ће први пут ове године отворити све продаванице у мају, а хотеле у јуну ако може избјећи четврти талас болести ЦОВИД-19 и убрзати свој програм вакцинације, а те критерије је испунила, јавља Реутерс.

Цовенеy је рекао да ће план који ће министри потписати касније у четвртак омогућити хотелима да поново отворе своја врата 2. јуна, а ресторани и пабови – који нису споменути прије мјесец дана – смију служити госте на отвореном од 7. јуна.

Ирска има једну од најнижих стопа заразе ЦОВИД-19 у Европи, али одлучила се за спорије поновно отварање своје економије за разлику од већине европских земља након што је у децембру ублажавање мјера изазвало огроман скок броја заражених.

Замјеник премијера Лео Варадкар рекао је парламенту да би само у мају могли отворити чак 15.000 предузећа, а до 200.000 људи би добило посао натраг, јавља Реутерс.

Број људи који су тражили привремене накнаде за незапослене због коронавируса износио је ове седмице 403.000. Укупан је пад на чак 206.000 у септембру прошле године прије него што су рестрикције поновно уведене.

Укључујући оне који траже редовне накнаде за незапослене, стопа незапослености у Ирској износила је на крају марта 24,2 посто.

Ирска је такођер увела најоштрије рестрикције у ЕУ за међународна путовања, а Варадкар је рекао да би план за постепени повратак на међународна путовања овог љета требао бити договорен до краја маја.