Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске затражило је од Инспектората Републике Српске да испита случај употребе хемијских средстава у природним водотоцима, што је забиљежено протеклог викенда на ријеци Укрини од неодговорних појединаца.

“Министарство је затражило од Инспектората Републике Српске да се истражи и испита овај случај, који је привукао и пажњу медија, а у којем је на основу до сада прикупљених података утврђено да је пјена која је кориштена у ријеци Укрини настала из топа за генератор пјене”, саопштено је из ресорног министарства.

У саопштењу се наводи да је предузеће “Воде Српске” већ наложило да буде узет узорак воде за хемијску анализу.

“Несхватљиво је и недопустиво да се у сврху забаве у ријеку испуштају хемикалије, а Министарство ће до краја инсистирати да се утврде све околности и казне починиоци оваквог загађења ријека”, додаје се у саопштењу.

Из Министарства упозоравају да је употреба хемикалија погубна за биљни и животињски свијет ријека, те најоштрије осуђују овај случај.

“Посебно је специфично што се то догодило на ријеци Укрини, која је јединствена и по специфичном феномену ‘цвјетања ријеке’, односно ‘укринском воденом цвијету’, које изазива једна врста бијелог лептира”, наводи се у саопштењу.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драган Мектић поставио је на свом профилу на друштвеној мрежи “Твитер” видео-снимак на којем скаче у ријеку Укрину, која је пуна пјене.