У Републику Српску је стигло укупно 69 хиљада доза вакцина различитих произвођача. Највећи број вакцина је руског Спутњика B, али испорука не тече предвиђеном динамиком. Из седмице у седмицу очекују се нове количине.

Од задње испоруке “Спутњика В“ у Републику Српску прошло је мјесец дана. Нове количине, најављивано је, требале су долазити сукцесивно, чак и седмично, али такав темпо није одржан. Од 400 000 наручених доза руског произвођача, од којих је пола количине плаћено, до сада је стигло 42.000 доза.

АЛЕН ШЕРАНИЋ, министар здравља и социјалне заштите РС

“Да ли мислите да сам задовољан тиме, нисам. Да ли сте ви задовољни, нисте. Да ли су грађани задовољни, нису али то су ствари које ми можемо и морамо. Сваки дан контактирамо и зовемо и произвођаче и дитрибутере . Тражимо начин да што прије добијемо вакцине да бисмо што више авкцинисали становништво”.

Испорука руске вакцине зависи од производних могућности и захтјева унутрашњег тржишта, али ће све потребе, иако су уговори временски развучени, бити задовољене, порука је из руског Кремља. У Републици Српској надају се да ће контингент од око 30. 000 доза Спутњика стићи ове седмице.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, директор Института за јавно здравство РС

“Уговором је дефинисан крајњи рок испоруке. Оно што је сигурно да су они пробијени и ми очекујемо изјашњење од руског произвођача. Када говоримо о самој испоруци оно што смо добили информације од руске стране да је проблем у производњи односно у количинама које треба да произведу. Ми са друге стране имамо потписан уговор са добављачем и очекујемо од њега да испоштује своје уговорне обавезе”.

Укупно је стигло око 69 000 вакцина, међу којима су руске те вакцине из Цоваx механизма и из донација. Вакцинисано је више од 25.000 особа из приоритетних категорија. У Бањалучком Дому здравља увјеравају да процес тече предвиђеном динамиком и да зависи и од епидемиолошке ситуације у граду, те моле грађане за стрпљење. Осим лица старијих од 65 година почела
је и вакцинација млађих са хроничним обољењима.

НЕВЕНА ТОДОРОВИЋ, директор Дома здравља Бањалука

“Требујемо онолико вакцина колико имамо наручених пацијената за тај дан.Ми не требујемо вакцине за дужи период јер нећемо да ризикујемо уколико на примјер, нестане струје то су велики фризидери”.

БИЉАНА МЛАЂЕНОВИЋ, руководилац вакциналног пункта

“У просјеку ми сада вакцинишемо 300 људи дневно тако да се то одвија од прошлог понедјељка, а прије тога смо имали медицинске раднике”.

Само је у Бањалуци је више од 15.000 пријављених за вакцинацију из приоритетних група, а вакцинисано је нешто више од 2 000 особа. Док се чека озбиљнија вакцинација становништва, зараза не јењава и захтијева константну реорганизацију у здравственим установама. Због повећаног прилива ковид пацијената Републички штаб наложио је оснивање дневних болница при домовима здравља.