Фирма АстраЗенека и универзитет Оксфорд испоручиће Европи мање вакцина против коронавируса него што је првобитно било предвиђено, због пада производње у једном погону, навела је данас та британска група за Франс прес.

Вакцину против коронавируса АстраЗенеке и Оксфорда тек треба да одобри Европска агенција за лијекове (ЕМА). Агенција је јавила 12. јануара да су добили захтјев да одобре вакцину, и тада је навела да би могла да донесе одлуку 29. јануара.

”Иако нема предвиђених рокова за испоруку наше вакцине, ако добијемо одобрење у Европи, прве количине биће мање од првобитних планова због пада производње на једном производном мјесту за наш европски ланац снабдијевања”, рекао је за Франс прес портпарол АстраЗенеке.

Европска комисија је резервисала до 400 милиона доза ове вакцине.

”Ми ћемо испоручити десетине милиона доза Европској унији у фебруару и марту, и наставићемо да повећавамо обиме производње”, додао је портпарол не наводећи тачне количине.

Портпарол Европске комисије задужене за здравље рекао је да је АстраЗенека потврдила на састанку управног одбора са земљама чланицама ЕУ да ће бити промјене у њиховим роковима испоруке, и додао да се Комисија труди да сазна више о томе.

Европска унија и ЕМА су под притиском да убрзају одобрење нових вакцина против коронавируса.

Вакцина АстраЗенека/Оксфорд има предност јер је јефтинија за производњу од њених ривала а такође је и лакша за складиштење и превоз посебно од вакцине Фајзер/БиоНТек која мора да се чува на врло ниским температурама од минус 70 степени.