Епидемиолошка ситуација у источној Херцеговини и даље је тешка. У Гацку је од 45 тестираних, њих 38 позитивно на коронавирус. У болнице се примају пацијенти са тешком клиничком сликом. У требињској болници тренутно је хоспитализирано више од 100 обољелих.

Из градског кризног штаба најавили су отварање дневне болнице. Због погоршане епидемиолошке ситуације ученици у Требињу и Гацку наставу ће и даље пратити онлајн.

У требињској болници на лијечену је 101 обољели од Ковид-а 19. Мјеста на ковид одијељењу има, али су проблем била кисеоничка мјеста, па су у болници били приморани да буше зидове како би довели кисеоник до сваког кревета.

НИКОЛИНА МУЧИБАБИЋ, гласноговорница Болнице Требиње

„Хоспитализовано је 101 лице, од којих 79 са тешком клиничком сликом, три лица су на инванзивној и 3 на неинвазивном респиратору, нажалост у посљедња 24 сата биљежимо и два смртна исхода“.

У градском штабу за ванредне ситуације траже рјешење- како умањити притисак на болницу и Дом здравља у Требињу. Одлучили су да се у Ђачком дому отвори дневна болница, а најављено је и отварање двије дневне ковид амбуланте.

СТЕВАН БЕКАН, начелник Стожера за изванредне ситуације Требиње

„Оно што смо на Штабу разговарали је најважније да заједнички одрже састанак Болница и Дом здравља и усагласе начин како би се у Горици и Тини отвориле дневне амбуланте и растеретио рад породичне медицине и болнице Требиње“.

Ученици у Требињу и Гацку и даље ће наставу похађати онлине, јер епидемиолошка ситуација на истоку Херцеговине и даље је неповољна.

Епидемиолози и чланови штабова за ванредне ситуације становнике Источне Херцеговине позивају на поштивање епидемиолошких мјера јер ово је најтежи период за овај дио земље од почетка пандемије.