Александуру Тодоровић и Драгана Пијевића из Источног Сарајева повезује исти проблем. Њихова дјеца су обољела од дијабетеса, а педијатар ендокринолог удаљен је више од двије стотине километара. За одлазак на контролу имају три опције, Добој, Бијељину или Бању Луку. Најчешће се упућују у Бању Луку и за преглед који траје око 15 минута, одвоје више од 10 сати.

Александра Тодоровић, родитељ дјетета са дијабетесом каже да бар једном годишње морају путовати за Бањалуку.

“Мој син има дијабетес тип 1 од 2016. године. Најмање једном годишње смо принуђени ићи у Бањалуку на преглед, а све остало у оквиру те једне године рјешавамо сами или уз консултацију љекара из Бањалуке”, рекла је Тодоровић.

Родитељ Драган Пијевић такође указује на потребу ендокринолога у граду.

“Пут изискује материјалне трошкове, али и стресове за дијете и за родитеља. Пут је дуг, дијете је у опасности да не упадне у разне хипогликемије. За сваки папир или потпис ми морамо ићи у Бањалуку”, истакао је Пијевић.

Родитељи, свјесни свих недаћа око овог проблема, формирали су Удружење те заједничким напорима, између осталог, труде се осигурати адекватну лијечничку скрб за дјецу. Запошљавање љекара у Болницу Србија, родитељима дјеце обољеле од дијабетеса из сарајевско-романијске регије, донијело би бројне бенефите.

Предсједница Удружења “Побиједимо дијабетес Источно Сарајево” Данијела Панџић рекла је да би ендокринолог у граду значио велику сигурност и за дјецу и за родитеље.

“Прво што би уштедило је вријеме, онда и новац, који је у данашње вријеме проблем број један. И значило би велику сигурност родитељима, али и дјеци”, нагласила је Панџић.

Свјесни су овог проблема у Болници Србија из Источног Сарајева. Кажу, упутили су захтјев прије нешто више од два тједна Клиничком центру у Бањој Луци, како би осигурали привремено рјешење.

Начелник Одјељења педијатрије Болнице Србија Тамара Ивановић објаснила је да се чека одговор из бањалуке око овог проблема.

“Оно што планирамо, и чекамо одговор из Клиничког центра Бањалука је ангажман њиховог педијатра ендокринолога у неким размацима од три до четири мјесеца. Тако да би се редовне контроле вршиле у нашој установи”, рекла је Ивановић.,

Како кажу из Болнице, нужно је повећање броја љекара на одјељењу. Тако би се осигурали увјети да нетко од педијатара може ићи на ужу специјализацију. Познавајући ситуацију у Босни и Херцеговини, Вјеројатно, за то је потребно извијесно вријеме, а до тада родитељима сарајевско-романијске регије остаје нада да ће имати педијатра ендокринолога једном у четри мјесеца за редовне контроле, а за изванредне ситуације, како ствари стоје, и даље ће морати из Источног Сарајева ићи за Бању Луку.