У Дому здравља Источно Сарајево данас је вакцинисано 55 здравствених радника руском вакцином “Спутњик В”, изјавио је координатор за спровођење процеса вакцинације у овој здравственој установи Данко Васиљевић.

Он је напоменуо да су вакцину примили углавном запослени у овој здравственој установи, те у појединим приватним установама које гравитирају Дому здравља Источно Сарајево.

Васиљевић је додао да је све протекло без проблема и било каквих негативних ефеката, напомињући да је јуче вакцинисан 41 запослени у Дому за стара лица у Источној Илиџи, те шест корисника овог дома.

Он је подсјетио да је јуче одржан састанак са начелником општине Источно Сарајево Јованом Катићем и градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем на којем су договорени даљи кораци и припрема за вакцинацију особа старијих од 65 година.

“Одређено је да ће се вакцинација обавити у просторијама Културног центра Источно Сарајево, а ових дана ћемо формирати тимове који ће вакцинацију обављати. Имамо велику подршку локалне заједнице која ће укључити одређен број волонтера за административне послове и на тај начин нам олакшати и убрзати процес имунизације”, истакао је Васиљевић.

Он је додао да процес вакцинације отежава тренутно веома лоша епидемиолошка ситуација, јер је велики број здравствених радника ангажован у ковид амбулантама, а један број их је у изолацији због болести или контаката са зараженима.

“Важно је да је наш регионални центар за здравствену заштиту добио фрижидер који може да замрзава и на температури од минус 20 степени, те ће самим тим у ову регију моћи да стигне већи број доза вакцине и лакше ће бити планирати када да се употријебе. Моћи ћемо да планирамо вакцинацију која ће трајати у току дана, а до сада је то било ограничено на период од два часа”, рекао је Васиљевић.

Он каже да се до 15. марта путем тимова породичне медицине за вакцинацију пријавило 1.020 становника старијих од 65 година, те напомиње да је тај број сада сигурно и већи, јер интересовање расте.