Владе Републике Српске и Србије договориле су реализацију инфраструктурних пројеката, прије свега изградњу ХЕ Бук Бијела, изградњу ауто-пута од Раче до Бијељине, те аеродрома у Требињу, саопћили су предсједници влада Ана Брнабић и Радован Вишковић на прес конференцији, након заједничке сједнице влада.

Радован Вишковић је рекао како ресорна министарста влада РС и Србије имају као никада до сада сарадњу. Међутим, да би из све га извукли најбоље или највеће ствари које двије владе планирају да раде у наредном париоду, враћамо се на пројекте који ће обиљежити наредну сарадњу.

Констатовали смо да претходних десет сједница довело до овога што радимо данас: То су значајни инфраструктурни пројекти између Владе РС иу Србије, који ће се огледати и пројектима вриједности преко 1,6 милијарди КМ. Положићемо камен- темељац за ХЕС “Горња Дрина” , рекао је Вишковић.

Казао је да су данас разговарли да врло брзо крену у реализацију ауто-пута од Сремске Раче до Бијељене, и ту ће Србија помоћи са 100.000 милиона еура.

“Аеродром Требиње је такође инвестиција вриједна преко 100 милиона евра. То је значајан инфраструктурни пројекат који ће да приближи Херцеговину и Бањалуку, и Београд, и да Херцеговина има знатно бржи развој”, рекао је Вишковић.

Договорено је и да се обиљежи мјесто страдања српског народа Градина-Јасеновац и реализују пројективезане за наставне планове уџбенике, те да очекују да се мост Братољуб стави у функцију.

“Србија је још прије двије године изградила мост ,а институцијама БиХ већ двије године треба да саграде гранични пријелаз. Надам се да ће то бити до краја јуна, рекаоцје Вишковић.

Захвалио се Србиј иза досада указану помоћ.

Премијерка Србија Ана Брнабић рекла је како се током претходног периода радило напорно на пројектима, како би се днаассмногло наставити на реализациј пројеката.

“У овом тренитку кроз пројекте Бук Бијела изградњу аутопута Београд -Сарајево и аеродром Требиње, сви ти пројекти ће бити покренути што данас,што у наредном кварталу, Србија улаже око 500 милиона еура,односно 484 милиона еура.”, рекла је Брнабић.

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да када се саберу све инвестиције Србије вриједне скоро милијарду еура.

“Уколико узмемо у обзир и ХЕ Фоча и Паунци онда је то укупна инвестиција од неких 787 милиона евра у наредних неколико година. Заједно са осталим пројектима, просвети здравству, мањим пројектима и заједно са донацијама за локалне пројекте, до са смо од 2014. донирали преко 82 милиона еура. Наставићемо са тим донацијама и у току 2021. Све скупа је то око милијарду еура”, рекла је Брнабићева.

На питање новинара о најављивању градње ХЕ Бук Бијела, те како реагује на протесте невладиних организација, Брнабић је рекла да се на овај пројекат чека више од три деценије и да је то одличан пројекат и да јој је драго што и у тај пројекат Србија улази као инвеститор од 51 одсто. Додала је да је тај пројекат важан за електроенергетску стабилност.

“Важно је зато што је то електрична енергија из обновљених извора”, рекла је Брнабићева.

Она је рекла да ћемо морати да искључујемо термоелектране и мисли да су хидроелектране будућност.

“Све има утицај на животну средину и мислим да треба водити рачуна о томе да тај утицај буде што мањи”, казала је Брнабић додавши да вјерује у исплативост овог пројекта и да ће он и омогућити у подизање свијести и нада се да ће почети и изградња друге двије хидроелектране у Фочи.

Честитала је РС излазак на берзу и на одличним резултатима у области економског раста.

Одговарајући на новинарско питање о полагању камена темељца за изградњу ХЕ “Бук Бијела”, док се чека одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, о захтјеву 24 заступника Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине да се очитује око рјешавања спора са ентитетом Република Српска који је проузрокован доношењем Одлука о утврђивању услова за додјелу концесија путем преговарачког поступка за изградњу и кориштење хидроелектрана (ХЕ) “Бук Бијела”, ХЕ “Фоча” и ХЕ “Паунци” на ријеци Дрини, Ана Брнабић јерекла да у овом пројекту наступају као страни директни инвеститор, у овом случају Републику Српску, након урашених свих законских аката:

Када инвестирамо инвестирамо у најбољој намјери и да је наша инвестиција правно заштићена. Према свим аналазима које смо ми урадили, у посљедњих 20 година на територији БиХ је издато око 280 различитих концесија. Све ове различите концесије издавали су или ентитети или кантони. Нико други. Нити у једној од ових концесија није постојао ниједан проблем. Уколико би се испоставило да је наша инвестиција проблематична, то би значило да је свих ових претходних, најмање 280 инвестиција, такођер проблематично. Ту би се ушло у потпуну правну несигурност на нивоу БиХ како и када је могуће инвестирати, ко даје те дозволе”, казала је Брнабић.

И за Радована Вишковића нема ништа спорно:

“Постављено је питање зашто Србија није разговарала са државним нивоом. Око чега? Зашто? То није надлежност државног нивоа. Граница између Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине није Дрина у Броду на Дрини него је то искључиво територија Републике Српске и у надлежност је Комисије за концесије РС. Влада Србије није имала потребу да разговара с неким другим осим са Владом РС. Овај конкретан случај нема никаве везе са БиХ”, тврди Вишковић.

ници у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву претходио је састанак премијера Српске Радована Вишковића и Србије Ане Брнабић.

Министри у Влади Србије, на челу са премијером Аном Брнабић, допутовали су јутрос на Међународни аеродром Сарајево, гдје их је дочекао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Делегација Србије упутила се потом у Административни центар Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Сједница влада Републике Српске и Србије, 11. по реду, одржат ће се у конференцијској сали Административног центра Владе Републике Српске.

У 12.00 сати у свечаном салону у приземљу Административног центра предсједници влада Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић одржаће конференцију за новинаре.

Прес-конференцији претходиће потписивање споразума о сарадњи о питањима важним за развој ветеринарске професије Републике Српске и Србије, који ће потписати предсједник Ветеринарске коморе Републике Српске и предсједник Ветеринарске коморе Србије.

У 12.30 сати предвиђени су билатерални састанци ресорних министара и генералних секретара.

Данас полагање камена темељца ХЕ “Бук Бијела”

Делегације двије владе потом одлазе за Фочу, гдје ће 13.30 сати Вишковић и Брнабићева положити камен темељац ХЕ “Бук Бијела” на ријеци Дрини чију градњу ће финансирати електропривреде Србије и Републике Српске у износу 220 милиона еура.

У заједничком предузећу ХЕС “Горња Дрина” предузеће “Електропривреда Србије” имаће удио од 51 одсто, а “Електропривреда Републике” Српске 49 одсто.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је раније да је важно што су Република Српска и Србија дошле у позицију да специјалне и паралелне везе претачу у пројекте, међу којима је и Хидроенергетски систем /ХЕС/ “Горња Дрина”.

Он је најавио да ће на сједници бити ријечи о ХЕС “Горња Дрина”, изградњи ауто-пута од Раче до Бијељине, те аеродрому у Требињу, указујући да се о пројектима Горње Дрине прича деценијама, а да до данас ништа није урађено.

Изградњом ХЕ “Бук Бијела”, која би требала да траје пет година, биће отворено ново енергетско поглавље изградње великих енергетских објеката јер ће се након ове градити још двије хидроелектране на горњем току Дрине – “Фоча” и “Паунци”, као и у Херцеговини ХЕ “Дабар”, те вјетро и соларне електране.