Аграрни фонд Источног Сарајева расписује јавни позив за подршку пољопривредним произвођачима кроз додјелу расада поврћа за пластеничку производњу и садног материјала за производњу на отвореном на подручју града.

Програм се финансира у складу са планом и програмом утрошка средстава гранта Аграрног фонда града Источно Сарајево за 2021. годину с циљем подстицаја и развоја пољопривредне производње на овом подручју, објављено је на интернет страници града.

Циљ програма је подршка заинтересованим физичким лицима за економско оснаживање домаћинстава кроз узгој поврћа, разноврснију и здравију понуду поврћа на тржишту Источног Сарајева, повећање производње поврћа с циљем смањења увоза, као и дјелимично укључивање одабраних корисника у организован откуп.

Садни материјал који ће бити предмет расподјеле односи се на расад паприке и парадајза, а корисници ће моћи остварити право на додјелу по 50 комада расада парадајза и паприке за пластеник површине 50 метара квадратних, или по 100 комада расада овог поврћа за пластеник од 100 метара квадратних.

Сјеменски пакет за производњу на отвореном садржи 25 килограма кромпира, три килограма сјеменског лука, по једно паковање грашка, бораније, пасуља, спанаћа, те 10 кесица ситних сјемена /мрква, першун, цвекла, салата и тиквице/.

Врста и количина додијељеног садног материјала и расада биће у вези са бројем пристиглих затјева.

Предност на додјелу расада и садног материјала имаће подносиоци захтјева који испуњавају општи критеријум бављења пољопривредном производњом на територији града, као и они који живе у домаћинству у којем су сви пунољетни чланови незапослени или лошег материјалног стања, припадају породицама из социјално угрожених категорија, те имају статус породице погинулог борца или ратног војног инвалида.

Предност имају и самохрани родитељи, лица са потешкоћама у развоју или живе у домаћинству у којем један или више чланова имају статус лица са потешкоћама у развоју или инвалидитетом, имају пребивалиште на руралним подручјима града Источно Сарајево, жене, млади до 35 година, као и породице са четворо и више дјеце.

Само у случају недовољног броја захтјева право на додјелу ће имати и лица или домаћинства која претходно нису упутила захтјев, односно молбу Аграрном фонду за ову врсту помоћи.

Захтјеви са неопходним припадајућим документима подносиће се лично у канцеларији Аграрног фонда града Источног Сарајева, Стефана Немање 14, са назнаком за Јавни позив – додјела расада поврћа или Јавни позив – додјела сјеменских пакета.

Рок за подношење захтјева биће седам дана од дана објављивања јавног позива на интернет страницама Аграрног фонда и града Источног Сарајева, као и огласној табли Аграрног фонда.