Истраживачи с Медицинског факултета из Сплита утврдили су негативне учинке лоцкдоwна на животна понашања и промјене расположења, па су позивали здравствене власти да промичу здраве начине живота како би дугорочно смањили негативне посљедице.

Тијеком десет прољетних дана прошлогодишњег затварања због цовида-19 у Хрватској, скупина медицинских знанственика из Сплита провела је истраживање на 3027 испитаника из опће популације, који су попунили интернетске упитнике о животним навикама и промјенама расположења прије и тијеком лоцдоwна.

Резултати су управо објављени у новом броју часописа Цроатиан Медицал Јоурнал.

Судионици, међу којима је 70 посто жена, казали су да су се чешће осјећали уплашени, обесхрабрени и тужни. Укупно се 30 посто испитаника удебљало, од којих је то чешће код жена, каже се.

Такођер, жене су пушиле повећани број цигарета и пријавиле нижу учесталост и трајање тјелесних вјежби.

Иако су наши резултати показали смањени удио оних који повремено пију, повећао се удио оних који пију мање од седам пића тједно или више, каже се у истраживању.

Напомиње се да је из раније литературе било познато да дуготрајно сједење у кући може довести до претјеране тјелесне неактивности, која је окарактеризирана као главни чимбеник ризика за кардиоваскуларну и смртност од свих узрока, а повезана је и с погоршањем расположења и менталног здравља.

Укупно 96 посто испитаника извијестило је да поштује већину или сва прописана ограничења, при чему су жене и разина високог образовања повезани с вишим поштивањем ограничења, кажу аутори чланка Зоран Ђогаш, Линда Лушић Калцина, Ивана Павлинац Додиг, Сијана Демировић, Катарина Мадиразза, Маја Валић и Рената Пецотић.

Додају да су судионици који су преживјели загребачки потрес развили симптоме ПТСП-а, анксиозности и депресије, што би могло објаснити пораст учесталости анксиозности међу испитаницима у Загребу, који су доживјели потрес тијеком пандемије цовида-19.

Здравствени би радници требали нагласити корисне улоге свакодневног вјежбања, попут промицања антиоксидативних и протуупалних процеса, ублажавања стреса и јачања активности обране имунолошког сустава, закључује се, преноси Хина.