Студија у Кини показала је да раздобље инкубације новог типа корона вируса (2019-нЦов) може трајати и до 24 дана.

Група водећих кинеских епидемиолога, на челу с доктором Конг Нанханом, истраживала је узорке најмање 1.099 особа које су заражене корона вирусом, објавили су кинески медији.

Студија је показала како је само 13 заражених особа имало контакт с дивљим животињама, отприлике трећина њих налазила се у граду Вухану, гдје је настала епидемија, а раздобље инкубације корона вируса промјењиво је и може трајати до 24 дана.

Студија је објављена на академској платформи “медРвикс”, а наведено је како просјечни период инкубације износи три дана, док се у другој студији наводи период од пет дана.

Стручњаци су открили да је само 43,8 посто пацијената имало повишену температуру као први симптом, 90 посто их је имало температуру након што су хоспитализовани.

Као најчешћа компликација у процесу хоспитализације била је упала плућа код 79,1 посто пацијената, а код 3,37 посто акутно затајење респираторног система.

Национална здравствена комисија Кине (НХЦ) саопштила је у понедјељак да је у протекла 24 сата преминуло 97 заражених особа, чиме се број преминулих од заразе опасним вирусом у тој земљи повећао на 909.

Наводи се и да је до сада потврђена зараза вирусом 2019-нЦоВ код укупно 40.171 пацијента, међу којима је 6.500 у критичном стању. Само у протекла 24 сата потврђен је најмање 3.061 нови случај заразе вирусом. Под надзором је 187.518 људи за које се сумња да носе опасни вирус.