Петнаест посто свих смртних случајева повезаних с вирусом корона у свијету “могло би се приписати дуготрајној изложености загађењу зрака”, подаци су истраживачког тима под водством Њемачке.

Објављена у часопису “Кардиоваскуларна истраживања”, процјена се темељи на анализи података о загађењу и пандемији које су провели Хемијски институт Маkc Планк, Универзитет Харвард и Центар за истраживање климе и атмосфере Кипарског института, преноси дпа.

Изложеност загађивању зрака вјеројатно погоршава “попратне болести које би могле довести до смртних исхода заражених коронавирусом.”

“Ако већ имате болести срца, тада ће загађење зрака и инфекција коронавирусом узроковати проблеме који могу довести до срчаног удара, затајења срца и можданог удара”, рекао је коаутор Томас Муензел са Универзитета Јоханес Гутемберг у Мајнцу .

Више од четвртине смртних случајева повезаних с коронавирусом у Азији могло би се повезати са загађењем зрака, процјењују истраживачи у успоредби с европским 19 и сјеверноамеричким 17 посто.

Према службеним подацима Универзитета “Џонс Хопкинс”, преко 1,1 милиона људи широм свијета умрло је након заразе коронавирусом.

Други вал инфекција захватио је Европу, а неке земље биљеже нове дневне максимуме, иако су хоспитализације и смртни случајеви спорије расли него током првог вала пандемије од марта до маја.