Универзитетско клинички центар Републике Српске објавио је студију проведену код 120 пацијената, који су пребољели тежи облик Covid-19. Код више од 40 посто таквих пацијената показало се како је Covid изазвао озбиљна оштећења аутономног нервног система. Резултати студије иду у прилог томе да се са пост-covid синдромом суочава готово сваки други пацијент.

Оштећење аутономног нервног система присутно је код пацијената који су имали тежи облик Covidа, чији је први показатељ пад притиска приликом устајања. Ово је резултат студије коју је радио УКЦ Бања Лука код пацијената који су имали тежу клиничку слику.

проф. др. БРАНИСЛАВ МИЛОВАНОВИЋ, Медицински факултет Београд

“Нашли смо да су оштећења аутономног нервног система знатно израженија него код пацијената који су преживјели инфаркт и теже болести, у ствари оштећен је комплетан нервни систем.”

Ови пацијенти биће праћени и наредних шест мјесеци да би се утврдило код којих ће се развити пост -covid синдром, нова болест која изазива хронични дефицит енергије, те доводи до неуролошких испада попут играња мишића, слабе концентрације, заборавности, вртоглавице.

проф. др. БРАНИСЛАВ МИЛОВАНОВИЋ, Медицински факултет Београд

“Циљ нам је да видимо који су пацијенти под највећим ризиком и како спријечити ту нову болест, јер видимо да она прави хронични дефицит енергије, тако да ти пацијенти имају одређени степен инвалидности.”

Бројне проблеме психичке природе раније су већ примјетили и љекари у Заводу Зотовић током пулмолошке рехабилитације пацијената који су прележали Covid.

др. НИКОЛИНА ТОДОРОВИЋ, Завод за физикалну медицину и рехабилитацију, Бања Лука

“Ту су посљедице не само мишићног система и плућа већ и бројне психичке тегобе које вуку пацијенти који су прошли кроз болничко лијечење, ту је страх од исхода болести и психолошка подршка је јако битна.”

Психолози такође већ неко вријеме упозоравају да Covid знатно утиче на психу у смислу јављања несигурности, депресије, те уопштено неког вида несигурности и смањења позитивних емоција.

АНИТА ЂУРИЧИЋ, психологиња у Центру за заштиту менталног здравља

“Оно што је евидентно је цјелодневни повећан прилив у току епидемије и ми очекујемо још и већи број након што се епидемија, и кад се, заврши.”

Посљедице Covidа по нервни систем и психу изражене су код већине пацијената који су имали тежи облик ове болести, независно од тога да ли су прије тога били потпуно здрави, док су изражени исто и код старијих људи, али и оних који су, на примјер, двоструко млађи.