На сједници Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ свједочио је адвокат Марко Драгић.

Он је у свом свједочењу говорио о способности Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) БиХ да одговори задатку успостављања независних и непристрасних правосудних институција у БиХ.

Пред члановима Привремене истражне комисије данас су свједочили и представници струковних новинарских удружења – Удружења ”БХ новинари” и Клуба новинара Бањалука.

У свом свједочењу пред члановима Привремене истражне комисије предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић говорио је о утицају стања у правосуђу на рад новинара, те искуствима новинара и медијске заједнице у односу са правосудним институцијама у БиХ. Упозорио је на чињеницу да се напади на новинаре не кажњавају ефикасно и заложио се за заштиту новинарске професије и слободе говора.

Генерална секретарка Удружења „БХ новинари“ Борка Рудић у свом свједочењу говорила је о потреби за слободним приступом информацијама у правосудним институцијама, као и о увођењу селекције за новинаре и медијске куће кад је ријеч о приступу и извјештавању о судским процесима. Такође је упозорила на појаву привођења новинара и захтјева представника правосудних институција да се открију извори информација, што је, како је упозорила, супротно одредбама Закона о кривичном поступку, те представља кршење међународних стандарда и препорука Вијећа Европе у овој области.

Привремена истражна комисија донијела је закључак да се на наредне сједнице комисије као свједоци позову: предсједник Апелационог суда Брчко Дистрикта БиХ Дамјан Кауриновић, судија Суда БиХ и члан Високог судског и тужилачког вијећа Драгомир Вукоје, суткиња Врховног суда Федерације БиХ Божидарка Додик, судија Суда БиХ Ненад Шеледа, понзионисани судија Суда БиХ Милош Бабић, потпредсједница Високог судског и тужилачког вијећа Санела Горушановић – Бутиган, саопћено је из Сектора за односе с јавношћу ПСБиХ.