Хрватско народно казалиште (ХНК) Мостар премијерно ће вечерас у 19 сати извести представу “Исус, Син Човјечји”, према истоименом дјелу Халила Џубрана.

Премијера је првотно требала бити одржана у уторак, 11. свибња, али је одгођена због лакшег здравственог проблема једног члана глумачког ансамбла представе, подсјећају из ХНК Мостар.

Равнатељ ХНК у Мостару Иван Вукоја раније је поручио како је с обзиром на околности у којима сви живимо и радимо сретан и јако задовољан што може најавити још једну премијеру. Нагласио је како је текст Халила Џубрана само једна димензија ове представе, а ликовна и глазбена димензија су итекако важне за цјеловитост комада.

Кроз кронологију Исусовог живота, смрти и ускрснућа води нас лик Сузане, Маријине сусједе из Назарета, као својеврсне нараторице и практичног подсјетника на темељну идеју дјела: маргиналци као кључни протагонисти у чијим се исказима зрцали величина Исусовог утјецаја на Појединца.

Оно што је моћно у Џубрановој ријечи је један поетски исказ саме љубави, навео је редатељ ове представе Роберт Пехар, откривши како су овим комадом хтјели направити повезницу с нашим временом због Џубрановог односа према његовој домовини Либанону и Блиском истоку као и свим проблемима које то подручје има стољећима.

У представи играју: Миро Барњак, Јелена Кордић Курет, Ања Краљевић, Иво Крешић, Ана Љубић, Николина Марић, Дражен Павловић, Роберт Пехар, Велимир Пшеничник Њирић, Иван Скоко, Ива Шимић, Филип Лукенда, Иван Прскало, Зорислав Галић и Бранко Кузмановић.

Помоћница редатеља и особа задужена за кореографију је Јелена Кордић Курет, а текст је прилагодио и драматуршки обрадио Драган Комадина. Аутор глазбе је Габријел Прусина, костимографкиња Мирјана Загорец, а сценографију потписује Весна Режић.

Халил Џубран, либанонско-амерички пјесник, сликар и филозоф, био је припадник Маронитске цркве која је дио тзв. Источне Католичке цркве, а писао је на арапском и енглеском језику. Највише га је занимала кршћанска и исламска филозофија и теологија, које су га обликовале и имале снажан утјецај на његово стваралаштво.