Давање вакцине “АстраЗенеке” да би се особе до 65 година старости заштитиле од Цовида-19 не би било погрешно имајући у виду кашњење испорука Италији, рекао је данас предсједник националне медицинске службе АИФА Ђорђо Палу.

Када је Европска агенција за лијекове (ЕМА) у јануару одобрила ову вакцину, саопштила је да нема довољно резултата који би показали да ли је она ефикасна и код старијих од 65 година, али да се може давати старијим особама.

“Вакцина је намијењена свим узрастима, али имајући у виду недостатак доза, не би било погрешно сугерисати да треба да је користе они до 65 година”, рекао је Палу.

АИФА је препоручила “преференцијалну употребу” ове вакцине за особе старости од 18 до 55 година, али су земље попут Француске, Њемачке и Португалије подигле ту границу до 65 година старости.

Палу је рекао да је, ради избјегавања трећег таласа епидемије и ограничавања заразе, потребно поштовати правила о физичком дистанцирању у наредна два до три мјесеца, те да школе и универзитети остану затворени док се ситуација не поправи.