Италија је у четвртак допустила спасилачком броду са 125 миграната да се усидри на Сардинији како би се склонили из олујног мора рекавши да би се мигранти могли на крају искрцати у Италији прије него што буду послани у друге европске земље.

Министрица унутарњих послова Лућана Ламоргесе рекла је парламентарном одбору да је Италија већ пронашла европске земље које су се сложиле примити 100 миграната, а Италија 25. Рекла је да ако се лоше вријеме и узбуркано море задрже неколико дана, мигранти могу обавити своје 14-дневну карантену коронавируса на талијанском броду, а потом бити послани у друге европске земље, преноси АФП.

Брод је испрва кренуо према Марсеиллеу када су француске власти затражиле од Италије да му дозволи пристајање у Средоземљу, рекао је у твиту шеф Си-Аја Горден Ислер.

“Надамо се да ће се 125 спашених моћи искрцати на Сардинији како би тамо могли бити адекватно збринути”, додао је Ислер.

Министрица Ламоргесе је појаснила да Италија није имала луку с потребним карантенским простором кад је спасилачки брод Алан Курди први пут затражио упловљавање у луку 19. септембра. Али се Италија сложила дати Алану Курдију сигурну луку у заштитиод олуја рано у четвртак “јер поштивање људског живота је за нас, као и за све, примарна ствар “.

Више од 600 миграната погинуло је ове године покушавајући пријећи Медитеран, најсмртоноснију руту за оне који се надају бољем животу у Европи.

Према Међународној организацији за миграције (ИОМ) до сада је готово 50.000 путовало том рутом ове године.