Јавно тужилаштво у Италији покренуло је истрагу смрти десетогодишње дјевојчице која је учествовала у такозваној “игри гушења” на друштвеној мрежи ТикТок.

Неколико сати након што се сазнало за смрт дјевојчице Антонеле, која је изазвала гњев широм Италије, Уред за заштиту података у Риму одлучио је да ТикТок, ако не може са сигурношћу да провјери старост корисника, мора да га блокира најкасније до 15. фебруара.

Иако према правилима ТикТока корисници не могу да буду млађи од 13 година, компанија није спријечила дјевојчицу од 10 година да направи налог, навеле су италијанске власти.

Дјевојчица из Палерма у сриједу се закључала у купатило и снимала се телефоном док је појас баде мантила стезала око врата, учествујући у изазову на ТикТоку у којем је циљ био што дуже остати без ваздуха, преноси Дојче веле.

Њена петогодишња сестра пронашла ју је у бесвјесном стању. Љекари су се борили за њен живот, али нису успјели да је спасу. Јавно тужилаштво у Палерму покренуло је истрагу због подстицања на самоубиство.

Власти Италије су навеле да на платформи ТикТок “недостаје довољно пажње за заштиту малољетника” и осудиле лакоћу с којом дјеца могу да се пријаве на апликацију.

ТикТок, платформаза дијељење видео садржаја веома популарна међу тинејџерима широм свијета,увласништву је кинеске компаније Бајтденс (БyтеДанце).

У Европи има око 100 милиона корисника.

“Сигурност заједнице Тиктока је наш главни приоритет. Спремни смо у сваком тренутку на сарадњу с властима у вези истраге Антонелине смрти”, навео је ТикТок.

Родитељи дјевојчице су рекли да нису знали о чему се ради и да им је њихова друга ћерка рекла да је Антонела играла “игру гушења”.

Антонелин отац је рекао да је претпостављао да она гледа плесне кореографије и друге видео записе на ТикТоку.

Градоначелник Палерма Леолука Орландо написао је да је у шоку,као и вјероватно цијли град, и да је сада касно за дискусију о односу дјеце и младих према друштвеним мрежама, “посебно у вријеме пандемије, која је људе још више гурнула у дигиталну комуникацију”.