За само седам дана број заражених корона вирусом у Италији је удвостручен и, према посљедњим подацима, премашио је број од 16.000, пише дневни лист “Хафингтон Пост”.

Расте и број хоспитализованих пацијената – више од 10.000 се тренутно лијечи у болницама, расте и број пацијената на интензивној њези, а у посљедња 24 сата преминуло је 136 обољелих.

У Ломбардији је од синоћ на снази полицијски час од 23 до 5 сати ујутру, а полиција је контролисала да ли се мјера поштује.

У центру миланске зоне Навиљи, како пише лист, двије дјевојке су до посљедње капи испиле своју чашу вина и прије него су напустиле бар коментарисале да су антиковид мјере “диктатура”.

Истовремено, пред сједиштем регионалне владе у Милану протестовало је неколико стотина власника ресторана и барова, али је у вријеме почетка полицијског часа “Милано утонуо у узнемирујућу тишину”, пише лист “Ил Фато Котидијано”.

Поред Ломбардије, гдје се од синоћ примјењује полицијски час, и друге италијанске покрајине најављују пооштравање мјера и локалне блокаде.

У Кампањи, Лазију, регионале владе су већ донијеле одлуку о ограничавању кретања и рада јавних објеката, а за викенд ће и на Сардинији, према писању локалних медија, бити уведен полицијски сат.