Италија је ублажила правила о кажњавању невладиних организација које доводе нелегалне мигранте на италијанске обале и продужила период заштите избјеглица које могу бити изложене прогону у својим земљама.

Ове измјене одмах је оштро критиковао бивши министар унутрашњих послова Матео Салвини.

Спасилачки бродови који прекрше званична наређења у обављању својих активности сада ће се суочавати са блажим казнама, у износу до 50.000 евра. Раније су биле предвиђене казне до милион евра.

Мигранти више неће бити протјеривани уколико постоји “ризик да ће бити подвргнути тортури или нехуманом третману” у својој земљи, наводи се у Владином указу.

Поред тога, лицима која посједују специјалне дозволе за боравак олакшано је да добију редовну радну визу.

Никола Цингарети, лидер Демократске странке, која је дио коалиционе власти, написао је на “Твитеру” да “нема више Салвинијевих пропагандних указа”.

“Желимо хуманију и безбједнију Италију”, написао је Цингарети.

Салвини, и даље популарна личност италијанске политике са својом Лигом, која је оријентисана притив имиграције, осудио је ову одлуку.

“Вратиле су се отворене луке /и новчаници/ за кријумчаре и нелегалне мигранте. Ми ћемо их зауставити”, саопштио је Салвини.

У вријеме док је био 14 мјесеци на функцији, Салвини је затворио луке за бродове који спасавају мигранте и пријетио им великим казнама ако покушају да пристану.

Истовремено је пооштрио политику против азиланата да би смањио број миграната који долазе у Италију.